Adtraction

tisdag 14 augusti 2018

Paradox Interactive q2 2018

Innehåller reklam och annonslänkar.

Aktiemarknaden är en intressant plats att agera på emellanåt. Jag tror ibland jag har sett mycket redan, men jag kommer kanske aldrig sluta förvåna mig över inverkan av fear/greed och människors beslutsfattande utifrån enbart det. Det var idag lätt att tro himlen ramlade in, eller att Fingerprint är detsamma som Paradox... om man dömer utifrån kursreaktionen efter rapport.

Nu för tiden har jag dock en regel att inte agera i marknaden innan eftertanke. Lyssna gärna på presentationen:

https://www.twitch.tv/paradoxinteractive##

Det ovanligt tunga strategispelet Battletech... https://www.pcgamer.se/2018/04/battletech/


- Man redovisar nytt rekord i kvartalsomsättning.
- Marginalerna något lägre, beroende på naturliga variationer i mixen i försäljning (mängden royalties). Man tog under kvartalet nedskrivningar i 2 icke utannonserade spelprojekt, vilket alltså påverkar resultatet negativt. Detta är något ledningen tidigt varit tydliga med att man har som policy (ie central del av riskhanteringen av spelportföljen och balansräkningens medel). Nivån på avskrivningen skiljer sig inte från vad som noterats tidigare och väntas inte heller ske regelbundet. Notera att kassaflödet samtidigt var det starkaste någonsin, då det inte påverkas av detta. Investeringarna i fler och större spelprojekt, administrativt stöd, och marknadsföring har ökat, vilket kortsiktigt tynger men förhoppningsvis ger resultat på sikt i enlighet med planen. 
- Balansräkningen står fortsatt mycket stark, och kassan sväller även efter utdelningar, förvärv och högre övriga investeringar.

Jag bedömer att paradox (även THQ) är ett bra exempel på hur det ska se ut hos ett välskött spelbolag, drivet av rätt typ av entreprenör och med rätt förutsättningar. Släpp av nya spel sker inte med tvångsmässig regelbundenhet och de utannonseras inte förrens sent i cykeln. Men, trots inga nya egna stora spelsläpp så lyckas bolaget upprätthålla ett starkt kassaflöde (t.ex. via steam reor, dlc, en trogen community etc.) och bevisligen hålla liv i produkterna riktigt länge. Just skalbarheten i Paradox affärsmodell är väldigt intressant, även framöver.        

Jag påstår inte att Paradox är lågt värderat, men det ska de inte heller vara baserat på deras prestationer, långsiktiga framtidsutsikter, långsiktiga ledning och ägare. Branschen kännetecknas knappast av stabil förutsägbarhet varje kvartal, så volatilitet kommer det förbli även framöver. Det är samtidigt detta som skapar möjligheter. Alla kommer inte vara med på den här tillväxtresan, då det är och förblir magstarka reaktioner emellanåt.

Länk till Paradox hos Avanza

1 kommentar:

  1. Paradox:s kunder är lite äldre än den genomsnittliga spelaren och har en god ekonomi. Kundsegment är alltid av intresse. Det blir bra.

    SvaraRadera