Adtraction

söndag 28 oktober 2018

Nordnet byter affärsmodell ?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Nedan åskådliggörs varför jag är försiktig med fonder. Det finns fortfarande många som anser att man inte ska bry sig så mycket om avgifter, det är ju bara några fjuttiga procent i avgift, vad är det att bråka om?
Avgifter är förödande för ditt kapital. 

I det här fallet har alltså en avgift på 2 procent medfört hela 17 procents lägre kapital efter en relativt kort tid. En effekt som alltså växer olinjärt med tiden. Tycker du att det är värt att skänka bort tiotals procent av dina pengar till mäklarbrickor, fina båtar och annat som du själv aldrig unnar dig?... Vad får du själv i utbyte, annat än äran att bära risken och kanske en indexnära avkastning?

Ovan effekt är procentarna i bankerna naturligtvis välbekanta med. Det är mot den bakgrunden Nordnet i dagarna lanserade att de i princip avser förändra sin affärsmodell. De lanserar nu ett aktielåneprogram för kapitalförsäkring, som innebär att du erhåller en mindre ersättning genom att Nordnet lånar ut dina aktier till externa parter (för blankning).

Enligt uppgift hade Nordnets kunder ett samlat sparkapital om 272 Miljarder kronor i Norden i December 2017. Nu är inte allt placerat i aktier i svenska kapitalförsäkringar. Men siffrorna indikerar ändå att det nu vattnas rejält i munnen hos bankirerna, om vi leker med tanken att de t.ex. kan plocka ut någon procentenhet i extra avgifter på detta kapital via aktielån. Det fina i kråksången är att kunden bär risken, banken inkasserar vinst. Det perfekta rånet. Det har skett en del märkligheter på Nordnet sista tiden. Har riskkapitalisterna satt helt fel prägel på bolaget, redan?

Det finns i mina ögon två saker som är anmärkningsvärda med upplägget:

För det första har man valt ett aggressivt avtalsförhållande, som innebär att alla ansluts per automatik och kunden måste alltså aktivt avsäga sig det hela, istället för att mer rimligt aktivt tacka ja efter att ha granskat innebörden. Det är i princip enbart yrkeskriminella som ägnar sig åt sådan ohederlighet. Men, vad gör man inte för pengar?...

För det andra tar Nordnet ut en helt oskälig avgift. De konfiskerar hälften av kundens intäkt i arvode. Kvar blir alltså allt för låg kompensation för risken, den garanterade vinnaren är Nordnet.

För egen del kommer jag definitivt inte delta i detta under givna förutsättningar. Jag väger in förhållandet mellan möjlig avkastning och risk. Såväl egna observationer som akademisk forskning påvisar att blankning påverkar marknadspriset via utbud/efterfrågan.

"...Employing an identification strategy that allows us to isolate shifts in the supply and demand for shorting, we show that increases in shorting demand have economically large and statistically significant negative effects on future stock returns. The magnitude of these results is striking: virtually all of our estimates range between 2-3% negative abnormal returns per month following increases in shorting demand. ..." *

* : Supply and Demand Shifts in the Shorting Market, Lauren Cohen

11 kommentarer:

 1. Eller så kan man se det som så att Nordnet börjar göra samma sak som storbankerna. Men med den skillnaden att Nordnet ger en slant till kunden medan storbanken behåller allt. Visst bör banken få lite grand för administrationen, eller kanske borde det räcka med vad man tar ut av blankaren?
  Risken man tar för detta ser jag som nästan obefintlig. Det är hängslen och livrem på vad blankaren kan låna. Och skulle det skita sig kommer antagligen Nordnet ta förlusten så länge de är solventa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Nordnet har anställt folk från gammelbankerna ett tag, och nu ser vi resultaten av det kanske. Dålig kultur sitter i väggarna, och man tar seden med sig.

   Det är märkligt att huvudägarna i Nordnet numera inte tycks bry sig det minsta över sitt anseende. Nu är det mest snabba cash som gäller, tydligen. Förödande på längre sikt.

   Jag tycker Finansinspektionen borde titta närmare på det aggressiva avtal som Nordnet lagt fram. Det är nämligen något som inte hör hemma i någon som helst seriösa sammanhang.

   Risken med ökat utbud i marknaden är definitivt inte obefintlig på kort sikt. Tvärtom.

   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Förklara gärna vad din risk är i sammanhanget? Själv tycker jag det är utmärkt att inkassera ränta utan risk som jag ser det, att Nordnet tar halva kakan är väl fair då de hanterar det hela. Sen att det används för blankning rör mig inte, isf borde man förbjuda belåning av aktier för o driva upp kurser på samma grunder. Mvh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Om du läser en gång till, och funderar över vad jag säger så framgår risken, och vem som är tydlig vinnare på upplägget. Därav Nordnets aggressivitet.

   Vem har pratat om förbud, inte jag. Däremot har blankning såväl fördelar som klara nackdelar, vilket man bör vara medveten om.

   Radera
 3. Två tanker, ett: Sjukt att det här godkänns utan aktivt stöd hos kunden. Men det är kanske baksidan av kapitalförsäkrings-modellen där det de facto är banken som äger försäkringen.
  Två: Finns det något sätt för oss vanliga småsparare att låna ut våra aktier till blankning utan dyr mellanhand? Om inte går nordnets agerande att jämställa med robours allemansfonder när de kom i början av 80-talet? Svinhöga avgifter men enda sättet för många småsparare att månadsspara jämfört med högt cortage vid direktköp av aktier?
  Finns det inga alternativ så kan jag tänka mig låna ut aktier men då ska det vara ett aktivt val från min sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ett helt medvetet val från Nordnets sida. Rå girighet, rätt och slätt.
   Ibland är det som sagt var bäst att avstå en affär.

   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Självklart har de kollat med FI innan de gör en sådan här sak. I övrigt ser jag väldigt positivt på detta och kommer byta min ISK mot KF på Nordnet. Detta är något som i princip alla pensionsfonder gör idag. Är man långsiktig är detta ett grymt bra sätt att öka avkastningen i portföljen och hjälpa ränta på ränta-effekten. Är man kortsiktig eller har något principiellt mot det kan man ju hoppa av. Risken ser jag som extremt låg och min portfölj täcks av insättningsgarantin då jag har under en miljon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även nobelpristagarna som körde arbitragefonden LTCM blev sedermera varse vad begreppet risk faktiskt innebar, vid bankrutten. Det finns inga gratis luncher på finansmarknaden.

   Jag kom just på en bättre ide. Nordnet kan köpa en stor portfölj, låna ut det och sedan ge hälften av premien till kunderna. För, det är ju helt riskfritt detta?

   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Riskfritt är det inget som är. Men sparar man i aktier är det alltid en risk. Annars får man hålla sig till sparkonto.

   Radera
  3. Jo, alltså Nordnet hävdade i dagen DI att upplägget är riskfritt. Det sa informationschefen, på allvar. Därför tycker de upplägget är rimligt.
   Är man informationschef, så borde man väl veta att det är bättre att säga som det är. De pissar på kunderna av ren girighet.

   Tack för kommentaren.

   Radera