Adtraction

tisdag 11 december 2018

Är svensken sparsam?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag tror det var Erik på IG som skickade ut en graf på svenskarnas flitiga sparande för en tid sedan. Min första tanke var att det där kan inte stämma, och så var det också om man delar upp siffrorna.


Om man tittar närmare så ser man att tvångssparande i form av t.ex. tjänstepension står för den största delen. Därefter kommer en annan form av reglerat sparande, d.v.s. amorteringar. Tittar man på det finansiella sparandet så är det mycket riktigt på en mycket blygsam nivå och under långa perioder dessutom negativt. Inte undra på att många påstår (läs tror) att finansiellt oberoende är en omöjlighet. Här bör man även beakta att det förmodligen är som så att en mindre del av befolkningen står för en större del av sparandet, så ett snitt säger inte mycket (det avspeglas även i förmögenheters fördelning). En hel del av ovan sparande är även målsparande för konsumtion, d.v.s. inte trygghetssparande.

Man kan spekulera i om den stigande sparkvoten på sista tiden beror på att folk insett att våra politiker är i ful färd med att avveckla samhällskontraktet? Troligen inte, det är än så länge bara ett fåtal som ens reflekterat över vart Sverige är på väg med expressfart. Efter krisen 2008 tog sparandet fart igen, och det behövs nog en ny kris för att få Sverige på rätt köl igen, precis som på 90-talet. Varför tycks varje generation behöva sin form av kris för att därefter prioritera vettigt?

Hur ligger ditt sparande till i förhållande till befolkningen?

5 kommentarer:

 1. 25-30% i lönesparkvot + amorteringar (bostadslån och CSN). Känns helt ok. :)

  SvaraRadera
 2. Kul att det är ambitiösa läsare här, som det kommer gå bra för.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Jag är en dålig bankkund! Betalade av mitt CSN-lån redan i 30-årsåldern eftersom jag var på väg att åka på ett stort återbetalningskrav (hade sålt av en del aktier med vinst för att köpa lgh, då ville staten ha 30% på det). Har mycket låga huslån för att vara storstad. Går sällan ut på restaurang eller AW (oj, vad dyr ölen har blivit). Hatar att shoppa, men köper när det behövs.
  Mitt sparande ligger nog mycket högre än snittbefolkningen ca 30-40%. Men jag får nästan panik när jag haft stora planerade utgifter (tex betalar en inplanerad resa) och ser att jag just den månaden har nästan lika stora utgifter som inkomster.

  Hälsningar Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Hoppas du unnar dig någonting emellanåt. Det får ju inte gå till överdrift heller, detta med aktsamhet med utgifter.
   Mvh http://investera-pengar.blogspot.com

   Radera
 4. Tyvärr är det tragiskt hur dåliga vi svenskar är på att spara. Jag tycker definitivt att privatekonomi bör bli ett ämne i skolan!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera