Adtraction

lördag 5 januari 2019

Bedrägeri - Varning

Innehåller reklam och annonslänkar.

Där det finns pengar i sikte, där finns det bedragare eller tvivelaktiga människor. Det finns bedragare som bara väntar på en blåögd som lägger pengarna där känslorna finns. Även inom bloggosfären har det tyvärr på senare år dykt upp de som inte är så nogräknade, alternativt väldigt naiva.


Jag pratar naturligtvis om Better Globe, som surfar på miljö- och godhetstrenden och erbjuder trädplantering i Afrika. Nedan omnämner jag bara några av alla varningstecken:

- Better Globe är av norsk ursprung och grundaren har tidigare varit inblandad i vad jag skulle jämföra med pyramidspel i Norge. Eller så var det bara ren otur med lagen, vilket väl hänt alla?...

- Är någon förvånad att även Better Globe är upplagt som ett s.k. Multi-Level-Marketing (även kallat pyramidspel)?

-  Better Globe anger att de som köper träden kommer att erhålla en världsledande årlig avkastning om 15% från skogen efter enbart 5 år, under lång tid. Bara detta är skäl nog att bli väldigt skeptisk, det är inte rimligt. Möjligtvis skulle detta kunna fungera i enlighet med det Madhoff byggde sin verksamhet på? D.v.s avkastningen som då utbetalas kommer från insättningar från nya kunder.

- Jan Bolmeson har på sin blogg Rikatillsammans marknadsfört Better Globe hårt. Det Jan råkade glömma var att han har privata intressen i det svenska försäljningsbolaget. Det är faktiskt olustigt hur Better Globes säljare alltid råkar missa sina personliga intressen i verksamheten. Presentationen sker istället med rådgivande inslag, där godheten och den höga avkastningen framhålls. Oslagbar kombination, för den naive? Sektvarning.

- Det saknas helt och hållet transparent insyn i verksamheten via bokföringen, även om det uppges att man kan ta del av det på begäran. Så fungerar givetvis inte en trovärdig verksamhet. Vem vet, kanske är det avsaknaden av redovisningskrav som medför att verksamhet i Better Globe lämpligt nog placerats i just Kenya?

- Det har även via spårning av ip-adresser kunnat påvisas kopplingar mellan Jan Bolmesons bolagssfär, Rikatillsammans och Better Globe. När detta offentliggjordes så vidtogs omedelbart åtgärder i syfte att dölja spåren. Vad anser ni det tyder på?

- Så kallade investeringar i goda projekt i Afrika är inget nytt. Många har lockats tidigare med fagra löften. Läs gärna följande artikel i avskräckande syfte om placeringar i skog i Afrika.

Jag påstår inte att Better Globe garanterat är ett bedrägeri, men det finns definitivt likheter med hur sofistikerade bedragare arbetar. Tillräckligt många skäl för att avstå att placera sina pengar i sådant.

12 kommentarer:

 1. Tyckte själv det verkade skumt när jag läste bolmessons artikel. När jag högläste för min fru utbrast hon "bluff och båg". Jag håller mig till aktier och fonder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen bra att lita på instinkten ibland ja. Tyvärr tyder mycket på att de lyckats lura tämligen många i Sverige.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Om man kunde få 15% avkastning på att odla träd i Afrika så skulle varenda svenskt skogsbolag agera på den marknaden och Better Globe skulle vara uppköpta av ex SCA på en kvart.
  Att de inte gör det bevisar omöjligheten att det kan vara sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Ibland räcker det med så basal fakta, men tyvärr bara för oss rationella. Väldigt många har svårt att ta in fakta, och det är något bedragare är mycket väl medvetna om. Därav ofta påkopplade känslor (Afrika, välgörenhet, miljö, barn, svält etc) i bedrägerierna.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Jag tycker det verkar ha ganska mycket likheter med ett visst grönt parti i Sverige.
  En verksamhet baserat på undermålig fakta, information som framställs som något du bara måste bry dig om, ledarskap som gör allt för att få in så många som möjligt i rörelsen så att ledarna framstår som duktiga och omtyckta när dem förbrukar dina pengar på lyx.

  Nä skämt och sido .. Men likheterna är slående och smarta människor ser igenom bluffar. Det påminner om ett företag för några år sedan som ville sälja getter till Indien/Pakistan och så fick man avkastning på överskottet av ost den pruducerade hos sin familj. Tips .. Det blev inga ostar ;-).

  Det blir heller inga träd här (såvida du inte köper flygbiljetter själv och planterar det själv!) och definitivt inga pengar på det.

  Jag har dock en gammal julgran till salu om du vill investera i något som ligger närmare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja det är till att vara kreativ i den branschen.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Finns väl en skojare bakom varje hörn numera. I princip "alla" privatpersoner som intervjuas i SVT/SR som "en person på gatan" är olika former av aktivister. Likaså har (lobby-)organisationen SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) en sådan bolagsform att all insyn är omöjlig trots att de försörjs av skattebetalarna. Som vanligt, om något ser ut att vara för bra för att vara sant (15% avkastning) så är det nog det också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är troligen som så att antalet bedrägerier i Sverige har ökat rejält med tiden. Säkert ingen slump, med tanke på hur otroligt naivt landet är. Tom så pass att politiker använder det ordet istället för att medge att de är korkade.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 5. Jättebra att du skriver om det här ämnet! Det är alldeles för många som inte vågar stå upp mot den här typen av bluffar för att företrädarna har en stor blogg eller är kända från TV eller liknande.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kändes nödvändigt att ventilera mina tankar kring detta. Det var för mycket som inte stämde...
   Tack för kommentaren.

   Radera
 6. Hej, tack för ditt inlägg. Det är bra att det lyft kritik och att en sund diskution förs fram. Jag är själv ägare till ganska många träd I BG (2010) från mitt perspektiv är det så klart en investering där man måste väga in risk vilket finns. Vill bara säga att dessa saker som lyfts inte bekymar mig petsonligen. 1. Kritiken är riktad mot säljorgsnisationen vilket kan vara sund inflik så de kan utvecklas. Ekonomin i invisteringen kommer från trädverksamheten I Kenya vilken jag set som fullt fungerande. 2. För bra för att vara sant? Nja. Kenya har haft bankräntor (lån) på 15-30% de senaste 10åren. Denna finnansiering som BG tar in från skandinavien kan därav anses förhållandevis billig. lycka till med era investetingar! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag blir tyvärr ytterst bekymrad över ditt resonemang här. Det framstår som att du försöker rationalisera din placering, trots att pengarna sannolikt är borta för alltid. Det vi vet redan idag är att många har haft problem med att få igen sina pengar när de har förväntat det. Detta är ännu ett av alla kännetecken på ett kvalificerat bedrägeri tyvärr.
   Du nämner ränteläget. Ja det är tyvärr så det ser ut i korrupta ekonomier i dag, länder som inte fungerar. Detta är inget argument för denna placering som jag ser det.

   Det jag avsåg var att investeringar i skog vanligtvis inte alls avkastar dessa siffror. Däremot är det väldigt vanligt att bedragare skyltar med påstått höga avkastningar i syfte att vilseleda lättlurade personer.
   Tack för kommentaren.

   Radera