Adtraction

tisdag 8 januari 2019

Se över ditt bolån

Innehåller reklam och annonslänkar.

I inledningen av 2019 låter det enligt nedan i media. Vad passar då bättre än att se över sin bankrelation, speciellt om bostadslån utgör en stor del av dina kostnader?

" STOCKHOLM (Direkt) Handelsbanken höjer listräntorna på svenska bolån med bindningstid om tre månader respektive ett år, i båda fallen med 0,2 procentenheter. Därutöver höjs listräntan på tvåårslånet med 0,15 baspunkter.
Det rapporterar Bloomberg News.
Enligt bankens hemsida har samtliga dessa tre listräntor legat oförändrade på 2,05 procent sedan åtminstone sommaren 2017.
Efter att Riksbanken inför jul meddelade om att reporäntan ska höjas med 0,25 procentenheter till -0,25 procent har Länsförsäkringar, SBAB och Swedbank genomfört likande höjningar som även SHB nu alltså kommer att genomföra. "

Till att börja med har Sveriges banker rekordhög lönsamhet, sett till övriga eu, och det förklaras till stor del av höga marginaler på bolånen redan i utgångsläget. Sveriges banker har senaste åren sänkt sina kostnader och finansieringskostnaderna har varit låga. Det sistnämnda är alltså inget kunderna fått ta del av i många fall, speciellt inte de passiva kunderna.

Vid låga och negativa räntor kan det hända att bankernas finansieringsränta inte sjunker lika mycket som utlåningsräntan. Det vill säga i det fall bankerna, av olika goda anledningar, väljer att inte låta kunderna möta en negativ inlåningsränta. Även svenska bankers likviditetsöverskott har påverkats av negativ ränta hos centralbankerna. Sammanfattningsvis finns alltså skäl till att rörlig bolåneränta inte bör höjas i motsvarande grad när centralbankerna återställer räntan från ett negativt läge.       

2 kommentarer:

 1. Ytterligare en anledning att amortera av bolånet helt. Då blir man inte beroende av bankerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att amortera torde vara självklart. Men man får även ställa sig frågan vad alternativavkastningen är på de pengarna. Noll i bolån är inte optimalt för de flesta givet dagens läge.
   Tack för kommentaren.

   Radera