Adtraction

torsdag 10 januari 2019

Den svenska trälen

Innehåller reklam och annonslänkar.

Vissa människor i dagens Sverige tror att vårt land behöver än mer i skatt...

Vad är en träl, om inte en svensk som behåller < 25% av lönen?

När man därefter beaktar vad vi får tillbaks för alla dessa pengar, då faller moralen.


Vi får t.ex. en Riksdag som inte ens kan enas om något så banalt som att bilda en regering i enlighet med valutfallet. Ett sätt att möjligen återuppbygga förtroendet för det offentliga vore att införa direktdemokrati. Ett system där varje skattebetalande individ själv beslutar om vad inbetald skatt bör gå till. Det vore enkelt löst digitalt och Riksdagen skulle kunna minskas radikalt. För i förlängningen håller det inte att en grupp knapptryckare i princip försnillar så stora pengar som idag.

Idag kan vem som helst, helt utan några som helst kvalifikationer, hamna i en välbetald maktposition i Riksdagen, utan prestationskrav. Det enda som styr är partibok och vänskapskorruption, vilket har resulterat i ett urval ur de lägre percentilerna beträffande begåvning. Så kan vi inte ha det. Det behövs stärkt tjänstemannaansvar och verifikation av relevant bildning.

Kan man inte hushålla med resurser och prioritera rationellt, då har man inte i en förtroendevald position att göra. Ovan modell med direktdemokrati skulle även lösa problemet med politiker som lovar vitt och brett med andras pengar i valrörelsen. Så kallade löften som de därefter inte har några som helst problem med att bortse fullkomligt ifrån, när makten är säkrad.

7 kommentarer:

 1. man får ju 4L bensin också ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, vilket utbyte :) Bensin som utan skatt kostar sådär 2 kr litern i tex usa.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Jag anser inte att vi har för lågt skattetryck.

  Point taken.
  Men rätt ska vara rätt här också, att räkna hela arbetsgivaravgiften är direkt missvisande. Får du tillbaka till pension, t.ex. En del är sjukförsäkringsavgift, kanske också är något man är villig att betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel! Att införa "avgifter" istället för mer skatt är enkom ett mycket billigt politiskt trick. Men, likväl är det pengar som staten konfiskerar från den som arbetar.
   För övrigt så är det som så idag att trygghetssystemen inte levererar det som krävs. Bara glöm det. Fkassan är tex katastrof och sjukvården är som sagt var havererad den med, liksom polisen och skolan. Det blir så när vi har politiker som agerar som det hushåll där man lägger pengarna på sprit istället för mat. Då blir det konsekvenser.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Med konsekvenser menar jag att Sveriges grundläggande samhällsfunktioner idag är under oerhört tungt tryck, och på väg bort, politikerna avser montera ned samhällskontraktet som vi känner det idag. Jag litar inte ett ögonblick på att samhället kommer att finnas där i det fall jag behöver det.

   Radera
 3. Jag tycker att alla borde se den där första bilden och räkna på hur mycket som verkligen går till skatt. Sen behöver inte Sverige mer skatter. Sverige behöver politiker som använder skatten på rätt sätt!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr är många i Sverige inte ens medvetna om hur otroligt mycket skatt de betalar.
   Tack för kommentaren.

   Radera