Adtraction

onsdag 27 februari 2019

Orange kuvertet

Innehåller reklam och annonslänkar.

I veckan damp ett av årets mest meningslösa informationspapper ned, d.v.s. det orange kuvertet. Varför låter jag så pass entusiastisk om detta? Jo, för saken är den att de ansvariga är noga med att presentera siffrorna så som att det ligger någon slags sanning i dem. Samtidigt vet den icke naiva att man aldrig bör lita på ett löfte som ges av en politiker eller en stat.


Jag räknar kallt med att de ansvariga politikerna har kört systemet i diket tills dess att det blir min tur att hämta ut min rättfärdiga del. Eller så har de skjutit upp utbetalningen tills dess att merparten av mottagarna hinner avlida innan dess, eller så blir beloppen så pass låga att det inte går att leva vettigt på. Beakta att det redan idag finns ett stort antal fattigpensionärer i Sverige. Vi har tom uteliggare till pensionärer i dagens Sverige, utan att politikerna eller media reagerar på den saken. Men, det är ju bara svenskar...? Tacka Reinfeldt &co för den saken, de har jobbat väldigt hårt mot det målet samtidigt som de har skott sig själva. Skulle det bli något över till mig, så ser jag på det som en ren bonus.

Min syn på situationen bottnar i flera saker. Dels har våra politiker, som bekant, släppt in ett väldigt stort antal fripassagerare i ett redan hårt belastat system. Utöver det så har det långvarigt artificiellt låga ränteläget världen över försämrat förutsättningarna för att skapa avkastning på pensionsmedel. Vi är redan i ett läge då pensionsavgifterna från löntagarna inte räcker till för att betala det ökande antalet pensionärers uttag. I fjol togs hela 27 Miljarder från buffertfonderna. Vi tär alltså redan på AP-fonderna, och för att det ska gå ihop har dessa tvingats allt längre ut på riskskalan.

Den främsta anledningen till att det offentliga pensionssystemet slutligen kommer haverera är att det är kollektivt. Alla lösningar där välfungerande personliga incitament och ansvar saknas kommer ofrånkomligen haverera, det är så den mänskliga naturen är. Det räcker att titta på nuvarande diskussion om en skattereform för att se ett konkret exempel. Våra politiker köper väljarnas lojalitet för andras pengar, i frånvaro av tjänsteansvar. Därför bortser de helt ifrån konsekvensanalyser.  Därför pratar ingen av dem först om hur befintliga resurser nyttjas. Därför prioriteras inte kärnområden före allt onödigt fluff.

Slutar det väl? Jag vet inte, men jag chansar inte på den saken. Jag kommer inte vara en av alla de som politikerna avser att tvinga slavarbeta för att förse staten med mer pengar att missbruka. Hur tänker du kring pensionen? Starta tidigt, så löser det sig även för dig.

11 kommentarer:

  1. Livsfarligt att människor inte litar på staten, inte bra för skattemoralen, även om Sverige saknar en del kapitalskatter jämfört med andra länder så tar man ju igen det mångfalt på andra skatter så som moms /lön/arbetsgivaravgifter. Maxavsättningen för imkomstpension sker vid inkomst av tjänst på 518000kr då sätts 56000kr av ungefär till ens pension. Viktigt att tillägga här är att varenda krona man tjänar över det beloppet får man inte en krona i pension, iallafall inte från staten. Jag kan tycka att det är helt sjukt att man inte därmed är garanterad sina 56000kr/år åtminstone. Sätter de in den summan i 40 år i AP7 så får man ju en hygglig pension. De belopp som nämns idag är inte i närheten av det dock. Så man får verkligen inte vad man betalar för..

    SvaraRadera
  2. Visst är det farligt när grunderna i samhällskontraktet monteras ned, så som våra svenska politiker valt att göra. Det underminerar effektivt viljan att betala skatt i Sverige. För varför välja Sverige, när man inte behöver landet? Så känner jag allt mer idag, till följd av sista 10 årens utveckling. Det är faktiskt nästan värre än det helvete Olof Palmes sossar skapade i Sverige.
    När får vi, om någonsin, se en medial stark debatt om samhällskontraktet?
    Jag är idag inte ens säker på ifall några av pensionspengarna är säkrade från politikernas klåfingrighet. Alltså inte de offentliga, utan de privata.
    Tack för kommentaren.

    SvaraRadera
  3. Helt enig. Har fullständigt tappat tilltron till statens förmåga att hantera skattemedel. När man i högkonjunktur, och alltså i absoluta tal, får in mer skattekronor än någonsin i historien ändå vill höja höja procentsatserna för att få in mer, då är det något som är fel. I synnerhet som skola, vård och pensioner blir sämre.

    Utöver det har jag tappat förtroendet för rättsväsendet när straffet för mord och tortyr är ett brev och ett telefonsamtal från kommunens socialsekreterare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enig. Det svenska samhällets ledning har totalhavererat redan, till stora delar.
      Tack för kommentaren.

      Radera
    2. Nyfiken. På vilket sätt ska du undvika att slavarbeta för staten? Alla tips tas tacksamt emot. :-)

      Radera
    3. Det jag bland annat försöker säga med den här bloggen är att var och en som gör sitt eget val att bli herre över sitt eget liv har den möjligheten. Förutsatt att man är beslutsam nog om den saken.
      Tack för kommentaren.

      Radera
    4. Utöver det så tycks det mig som att svenska staten ännu inte har fattat att det inte finns någonting alls som hindrar de företagsamma att lämna landet, om pålagorna från statligt håll blir allt för mycket. Skatt betalar jag gärna under förutsättningarna att politikerna levererar ngt tillbaks. Men så är icke fallet idag, de raserar samhällskontraktet.

      Radera
  4. Tyvärr ligger det mycket i vad du skriver. Jag har knappt någon förhoppning om att jag ska kunna få ut min tjänstepension innan 60, när man nu håller på och kladdar på pensionsåldrarna. Under senaste året har 3 personer i min närhet gått bort, den ena vid 63 den andre vid 69 och den tredje vid 73. Hur kul är det att endast få några få år i livet innan man träffar Sankte Per? Bra för statskassan, dåligt för individen.

    Man har en ytterligare utmaning nu när man lassar på med folk som aldrig kommer att jobba in till pensionen alls (eller lära sig svenska för den delen), men ändå få garantipension + bostadsbidrag. Detta kallar jag inte ansvarsfull politik, och är så långt ifrån rasism man kan komma. Pensionssystemet är ett delikat system som inte är byggt för att ta hänsyn till migrationsströmmar på hundratusentals människor om året.

    Man visade en total avsaknad av verklighetsinsyn, trots att många kommunpolitiker under 2015 gjorde sitt bästa för att få sina kära vänner i Stockholm inse att det inte går att göra som man gjorde. Men istället för att ge dem beröm för att vara ansvarstagande så ven partipiskan "käften rasist".

    Tyvärr, jag har noll och inget förtroende för politikernas förmåga att hantera skattepengar, vare sig om det gäller migration, försvar eller sjukvård. Och det är helt rätt att viljan att betala skatt sjunker snabbare än en torpederad segelbåt. Hade politikerna företrätt oss skattebetalare i första hand hade min syn förmodligen varit helt annorlunda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är tragiskt att Sverige har så ansvarslösa politiker. Inte nog att de kör landet i diket, de har även mage att beskylla de som påpekar det för allsjöns okvädningsord, så att alla ska vara tysta. Sverige är svårt sjukt idag. Kanske bortom räddning?
      Tack för kommentaren.

      Radera
  5. Incitamentet för att ta sig ur sängen kl 6 varje morgon och jobba heltid saknas nästan. För en låginkomst/medelinkomsttagare ger den allmänna pensionen inte mer än en garantipension+bostadstillägg om jag tolkat siffrorna rätt. Man är ju mörkrädd att politikerna ska börja fingra på tjänstepensionerna och det privata sparandet. Det är precis som om de inte förstår att pengarna man sparar är hårt skattade redan en gång. Dessutom kommer vi som sparar aldrig utnyttja bostadstillägg t.ex en ren besparing för det offentliga. Med mera skatter kommer man att bädda för en sådan skatteplanering man hade på 70-90-talet genom att överföra tillgångar på barn, flytta utomlands mm både själ och/eller kapitalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara hålla med. Att förbereda sig gör en exir är nog en klok säkerhetsåtgärd, då det mesta går käpprätt fel i dagens Sverige.
      Tack för kommentaren.

      Radera