Adtraction

måndag 4 mars 2019

Köpkraft ?

Innehåller reklam och annonslänkar.

De flesta läsare av denna blogg har förmodligen många års skolgång bakom sig. Men, hur mycket av den tiden spenderades på grundläggande förståelse för ekonomi? På min tid var det väldigt lite, för att inte säga noll. Hur kommer det sig?

www.measuringworth.com/calculators/ppowerus/

Fiat-valutor är upplagda efter ett system som gör dem mindre värda för varje år som går. Det kan ni fråga Stefan Ingves om, att försämra köpkraften är hans enda målsättning och för det får han väldigt bra betalt. Därför måste man hedga den risken genom att ta risk och äga t.ex. aktier, metaller, fastigheter eller andra värdebeständiga tillgångar. Annars röks man av systemet, förlorar köpkraft. Hur kommer det sig då att ingenting av detta lärs ut i skolan? Hur kommer det sig att dessa kunskaper enbart skall tillfalla dem som föds av rätt föräldrar? 

4 kommentarer:

 1. Håller med dig! Det är helt galet att det inte finns ett särskilt ämne i skolan (redan i grundskolan) som handlar om privatekonomi! Jag tror att en del av problemet ligger hos vååra "kära" politiker som gång på gång visar hur urusla de är på ekonomi.

  Aktiepappa jämför Avanza och Nordnet

  SvaraRadera
 2. Ja, det tror jag med. Om alla medborgare vore ekonomiskt medvetna i tidig ålder, så vore det ju en hemsk tanke för politikerna. Det är bättre för politikerna att fortsätta kunna leva i sus och dus med andras pengar och ständigt höja skatterna.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Privatekonomi ingår i läroplanen för Hem- och konsumentkunskapen.

  https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/laroplan-och-kursplaner-for-grundskolan/laroplan-lgr11-for-grundskolan-samt-for-forskoleklassen-och-fritidshemmet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag vet. Men poängen är väl att det är allt för lite tid avsatt för den saken. Den ingår som ett allt för litet delmoment och allt för ytligt som jag ser det. Det räcker att fråga basala ekonomifrågor i sin omgivning för att se hur lite folk vet eller kan i allmänhet.
   Tack för kommentaren.

   Radera