Adtraction

torsdag 4 april 2019

Bad owners

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag har en lista här hemma som jag uppdaterar löpande. Jag kallar den för good owners. Varför har jag då detta? Jo, därför att jag har lärt mig att det är något som spelar en stor roll.

Min pappa var nästan aldrig hemma när jag växte upp, han var alltid på jobbet, som jag minns det. Det är något jag kan känna mig lite sorgsen över, än idag nästan. Samtidigt är jag lite tacksam kring det också, för det lärde mig i tidig ålder hur en framgångsrik entreprenör är och verkar. Pappa köpte en verksamhet i början av 80-talet, sålde den sedan under haussen 1986. De fick sedan möjligheten att återköpa verksamheten riktigt billigt under 90-tals krisen. År 2008 sålde de sedan koncernen igen innan krisen bröt ut, efter att ha ökat omsättningen ca 10 gånger. Det lärde mig att i en motgång eller kris så ligger även värdemässiga möjligheter, det gäller att se dem. Jag lärde mig även hur de i övrigt tänkte opportunistiskt, och gärna gjorde lite annorlunda drag än konkurrenterna. Jag lärde mig också att det finns en slags glöd i ögonen på en riktig entreprenör. Det är i övrigt lite svårt att sätta på pränt vad som kännetecknar en förmodat bra entreprenör, men jag vet oftast när jag väl möter en. Jag känner igen engagemanget som finns där.                 

En dålig ledning eller dåliga ägare, med fel incitament, kan kosta oerhört mycket.

Jag har naturligtvis även en lista på de som utmärker sig som motsatsen till ovan, d.v.s. som bad owners. Folksam återfinns på den listan. Min blogg-kollega Aktiepappa har skrivit om det som kännetecknar Swedbank haveriet. I korthet en härva med fackpampar, ex-politiker och vänskapskorruption. Varje gång du ser en ledning och styrelse med för feta löner och i princip avsaknad av eget ägande, reflektera då över varningssignalen. Vad drivs dessa människor av och i vems intresse arbetar de? En annan person som nu återfinns på listan är Oscar Engelbert. Omstruktureringen av bolaget, hans agerande inför och genom detta visar med all önskvärd tydlighet att han är en person du inte vill anförtro dina medel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar