Adtraction

torsdag 25 juli 2019

Din pensionsjämförelse

Handen på hjärtat nu, har du tillräckligt god koll på ditt pensionssparande? Ordet pension är ju något lite grått och småtrist, något som kan kännas väldigt avlägset för många. Just därför är det lätt att försumma det, tills det är försent att ta itu med. Men kom ihåg, desto tidigare du agerar, desto mindre pengar kommer du högst sannolikt att behöva lägga undan beroende på den stora effekten av ränta på ränta under lång tid.

Jag noterade just att det nu finns en lite kul funktion på Minpension där man kan jämföra sin pensionsprognos mot övriga. Det kan ju vara roligt att få en förståelse hur man ligger till, och om inte annat kan det stimulera till att förbättra förutsättningarna för sin framtida pension.


Min egen pensionsprognos ser kanske hyfsad ut, och det beror delvis på att jag konsekvent vågat hålla en hög aktieandel i mitt sparande över tid och jag har tenderat att öka aktieandelen i bistrare tider, till skillnad från hur de flesta agerar. Jag har dessutom en relativt passiv hantering av dessa pengar, med långsiktiga innehav. Som jag ser det så är det i dessa tider verkligen av betydelse att reflektera över tillgångsallokering och strategi.

Men, då är väl allt frid och fröjd då, eller? Nej, knappast! Jag anser nämligen att politiker och myndigheter far med direkt osanning eller försköning av verkligheten i dessa prognoser. Politikerna pratar ofta om vikten av att vi arbetar högre upp i åldrarna. Delvis beror det på att det blir fler äldre som ska försörjas mellan generationerna. Men, ingen ska inbilla mig att det i en framtid inte tillkommer en betydligt högre belastning på Sveriges pensionssystem, oavsett om det hanteras över skatterna, med tanke på den mycket höga bidragsinvandringen. Lägg därtill ett mycket lågt ränteläge som har en avsevärd effekt på avkastningen för stora delar av pensionen. Och kom ihåg att pensionssystemet är utformat som så att pensioner kommer att sänkas om det går dåligt för Sveriges ekonomi. För egen del ser jag tämligen mörkt på hur vårt land styrs i nuläget. Politikerna tycks helt sakna fokus på viktiga framtidsfrågor, och de spenderar andras pengar som aldrig förr. Detta kan komma att få svåra konsekvenser för landet och medborgarna.

Vad har du för åsikter om pension?

4 kommentarer:

 1. Pension är inget som är lätt att förstå sig på. ITP ITPK Itp2 ...valcentraler, här får du välja här får du bestämma pengarna flyttas dit och de flyttas dit. Har pengar på alecta som jag inte får koll på .... finns de verkligen i en fond som består av 51 % räntefonder ? Jag har försökt trassala mig runt överallt . Alecta " billiga avgifter , billigaste avgifter kanske tom , " de är stolta över att det inte är en indexfond. Men avkastningen är låg. Har jag verkligen valt detta ? Jag jobbar med papper, jag har universitetsutbildning men känner mig som ett pucko . Hur ska då folk som inte har något större ekonomiskt intresse få någon koll på deras pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast det gäller bara att ta det lite lugnt. Oftast kan man få all den grundläggande info man behöver via tex nätet, fack eller arbetsgivare. Man behöver knappast vara expert för att förstå det övergripande, vilket räcker. Därefter kan man agera, för kom ihåg att alla svenskar som arbetar har ett val. De kan välja att ta kontroll över sin situationen i god tid, eller så kan de välja en framtida misär. Valet är ditt eget.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. "Jag anser nämligen att politiker och myndigheter far med direkt osanning eller försköning av verkligheten i dessa prognoser"

  Är det du skriver uttryck av åsikter som anses vara hat bland de vanliga medierna? Det här är ju helt emot Sverigebilden som politiker förmedlar på daglig basis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen måste den texten klassas som hat, ja. Fråga Centerpartiet, det är de som bestämmer vad som är hat idag. Vanligtvis är allt som är emot Annie detsamma som hat :)
   Tack för kommentaren.

   Radera