Adtraction

söndag 28 juli 2019

Hyra eller köpa?

Många man pratar med menar ofta att deras bostad utgör en av de bästa affärer de gjort i sitt liv. Men, är det verkligen en självklarhet att det skulle vara så? Är du en av de som faktiskt gjort en underbyggd kalkyl på beslutet att hyra eller att köpa en bostad? Eller lät du känslan styra?...
Nedan video ger en uppfattning kring hur du kan resonera i frågan, eller vilka komponenter som bör beaktas.


11 kommentarer:

 1. Hej, jag tror att många säger att det är den bästa investeringen för att de inte jämför med t.ex börsens avkastning under tiden. Samt givetvis att det skett med stor belåning vilket gör att avkastningen på eget kapital kan bli hög. Jag tror på att köpa eget hus och försöka hitta kostnadseffektiva lösningar för att renovera är bra. Då får man vara med om eventuell prisuppgång samtidigt som underhåll och renovering är inte så mycket pengar. Däremot skulle jag inte maxa belöningen utan köp efter framtida behov och lägg hellre en del pengar i index på börsen också skapar lite ner handlingsutrymme.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de flesta skulle nog aldrig belåna en aktieportfölj lika kraftigt som folk ofta gör
   med bostad. Och hävstång kan ju likaväl slå nedåt, som på 90 talet. Beträffande underhållskostnad för ett hus så är det nog lätt att underskatta. Med det sagt har jag också lån.
   Tack för kommentaren

   Radera
 2. Jag har aldrig sett den som business att köpa fast egendom, även om det gått med rejält plus de få gånger jag faktiskt gjort det. Fast egendom i form av en villa är ingen investering för mig, det är en kostnad för ett grundläggande behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har jag också sett det, men många gör nog inte det idag. Speciellt
   efter decennier av kraftiga uppgångar.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. En bidragande förklaring till att så många är nöjda med att äga sitt boende beror förstås på värdestegringen. Köpt boende är för många en sparform som kan liknas vid en buy and hold strategi på börsen.

  För en medelsparare med begränsad disciplin och begränsat intresse för börsen så kan nog detta "boendesparande" vara effektivare än att försöka parera olika börsklimat med varierande framgång.

  /to

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här instämmer jag inte alls. En bostad är inte en investering för den ger negativt
   kassaflöde. Dessutom är ständigt fallande räntor och därmed stigande pris inte
   ett hållbart normalläge.
   Tack för kommentaren

   Radera
 4. Eftersom Videoklippet fokuserar på att jämföra fastighetsköp med att istället hyra boendet och investera pengar på börsen istället så blir det svårt att förstå din kommentar där du inte ser bostad som en investering. Videon blir ju då helt irrelevant för ditt blogginlägg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om kassaflödet är negativt, vilket det är för en bostad över innehavet, då är det ingen investering. En investering skapar nämligen positivt kassaflöde. Men ja, jag är medveten om att många tyvärr missförstår sådant grundläggande inom ekonomi.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Sedan fokuserar videon inte på att jämföra aktier med fastigheter. Det handlar om hur kostnader kan beaktas i en jämförelse mellan att köpa respektive hyra bostad.

   Radera
 5. Jag köpte en lägenhet i början på -90, eller ska väl säga att jag var dum nog att övertalas. Var 18 år och hade inte ens fasts jobb, men kunde tydligen ändå få lån. För att göra en lång historia kort så slutade det med en skuld på 1Msek. Det tog mig 7 år att samla ihop pengarna till lånet och då hade jag även försökt med skuldsanering innan vilket jag nekats. Det var en riktig kämpig period, men jag tog mig igenom krisen helskinnad otroligt nog. Minns jag bodde utan el under 6 månader för att jag inte hade råd. Haha. Bodde hos vänner under kortare perioder. Nästa gång 2006 så var jag bättre förberedd, jag hade samlat ihop till en handpenning och amorterade kraftigt under 5år jag ägde min lägenhet. Och 2012/3 när jag köpte nuvarande så hade jag lite mer kapital och kunde amorterat av 55-60% relativt snabbt genom att sälja av hela min aktieportfölj för att ha så låg risk som möjligt. Jag har lärt mig väldigt mycket under denna tiden, även om man aldrig önskar någon av sina vänner att hamna i denna sits. Håll kostnaderna låga är nog bland det viktigaste och se till att ha en buffert för oförutsedda händelser. Trevlig kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sedelärande historia. Jag är övertygad om att det idag finns väldigt många som helt har glömt riskerna med fastigheter, igen.
   Tack för kommentaren.

   Radera