Adtraction

lördag 19 oktober 2019

Pensionen havererar

Innehåller reklam och annonslänkar.

Nedmonteringen av Sveriges samhällskontrakt med skattebetalarna fortskred ytterligare ett steg denna vecka. Jag talar förstås om det faktum att alla partier, utom SD, röstade igenom ett förslag som innebär höjd pensionsålder.

Fake News från Pensionsmyndigheten.

Försämringen innebär att pensionsåldern höjs i två steg, helt utan någon som helst hänsyn till individens omständigheter. Den lägsta åldern för att börja ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 års ålder. Sedan kommer pensionsåldern att höjas ytterligare med start år 2026, d.v.s då blir lägsta åldern 64 år. Dessutom införs då även en automatisk höjning av pensionsåldern som kopplas till medellivslängden. Med start år 2026 så kommer vi förmodligen alltså att få se än mer frekventa höjningar av pensionsåldern.

Många som arbetar idag kommer kanske inte ens att få 40 procent av sin slutlön i allmän pension. I det fall jag arbetade i offentlig sektor så skulle jag vara mycket oroad. När man betraktar många kommuners konkursfärdiga ekonomi  redan i dagens utgångsläge och sedan adderar pensionsskulderna ovanpå det, då är det god natt. Det blir möjligen ingen pensions alls i det fallet.

Intressant nog så passade Sveriges Riksdag på att ta detta beslut utan att först förändra sina egna oerhört generösa pensionsförmåner. Politikerna ska givetvis, i enlighet med tvingande solidaritetsprinciper, fortsätta ett bättre liv än undersåtarna. Det är enbart de andra som av oklara skäl måste arbeta betydligt längre. Det är verkligen tur att vi inte lever i ett korrupt land? När alla, utom de utvalda, har det lika jäkla dåligt, då är det skönt att veta att det sker i solidaritetens namn?...

Vem vet, kanske är det en ren slump att de även höjer garantipensionen med 1400 kronor samt bostadstillägget med 700 kronor. Det innebär att folk som aldrig har arbetat (tex bidragsmigranter) kommer få lika mycket eller mer i pension än vissa som har arbetat 40 år i låglöneyrken (tex vården). Är det en hållbar utveckling? Nej, så svensken måste arbeta längre. Pengar måste in.

Politikerna låter sig dock inte nöjas med detta. Som bekant har de även gjort vad de kan för att försämra möjligheter för folket att spara på egen hand. Avdragsgillt pensionssparande togs bort tidigare och skatten på sparande har successivt höjts. Alltså ytterligare skatt på oftast redan skattad lön. Bäst är det tydligen när folket är fattiga, arbetande, beroende och viljelösa slavar åt politikerna?

Intressant nog så inför en så kallat feministisk regering en åtgärd som kan väntas slå hårdast mot lågbetalda grupper, oftast kvinnor som slitit hårt och vars kropp tagit slut. Vänsterpartiet säger sig vara emot, men samtidigt stödjer partiet den regering som nu lagt fram detta förslag. Det är många som ska försörjas av allt färre nu... det ger kännbara konsekvenser och värre kommer det bli.

Jag har tidigare skrivit om min mörka syn på det svenska pensionssystemets förutsättningar. Så för min egen del oroas jag inte, utan jag har förberett mig väl för systemkollapsen i Sverige. Vad du än gör, förlita dig aldrig på något som utlovas av en politiker eller myndighet. Det fick jag lära mig redan som mycket liten, på den tid Olof Palme förföljde och trakasserade svenska folkets företagare.

Sparo sammanfattade läget ganska träffande nyligen. "Sverige är på en resa från I-land till U-land. " Har du förberett dig för den brutala omställningen?

10 kommentarer:

 1. Håller med dig. Skönt att du verkar precis som jag ha vänt på pensionspyramiden: basen är eget sparande, sedan tillkommer en hyggligt säker tjänstepension och på toppen den lilla osäkra allmänna pensionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja exakt. Den allmänna pensionen bör man se som någon form av eventuell bonus, trots att man finansierat den själv via rekordhöga skatter.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Nej, nej, nej...detta var inget bra inlägg. Jag är mycket förvånad över den låga nivån. Du som rimligen har ekonomi som intresse borde förstå bättre.

  Låt mig utveckla lite:
  Det faktum att medellivslängden ökar i Sverige medan pensionsåldern är fast leder till att vårt pensionssystem i grunden är underfinansierat, vilket leder till att fler pensionärer ska dela på samma kaka från oss som arbetar. En starkt bidragande orsak till att pensionärer får så liten del av sin slutlön i pension beror på detta. Om vi inte gör något åt problematiken kommer andelen minska ännu mer.
  Jag vill påminna om att när Sverige införde allmän pension, för längesedan, så var medellivslängden kortare än pensionsåldern. Sedan dess har vi i några steg sänkt pensionsåldern medan medellivslängden ökat betydligt.

  Det beslut som våra politiker nu har tagit är helt nödvändigt och klokt, tyvärr kan man bara konstatera att indexieringen av pensionsåldern borde ha funnits från början för då hade vi sluppit alt tjafs. Att du inte inser orsak o verkan mellan en fast pensionsålder och ökad livslängd förvånar mig.

  Sen håller jag med dig om att socialist-dravlet som samhället har lurat på oss svenskar under ett halvt sekel är skadligt för vårt samhälle. Dravlet går ut på att man ska bara arbeta och betala skatt, sitt på ICA i 40år, tro inte på din egen förmåga, försök inte bryta mönster, bli vid din läst, samhället kommer ändå ta hand om dig.Tankar i den stilen underminerar den personliga drivkraft som leder till att medborgare vågar chansa och lite på sig själva för att ex. starta eget.

  Mvh
  bengel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att medellivslängden ökar och det ökar belastningen på pensioner. Det är dock en liten delmängd av förklaringen, utöver det faktum att Centralbankerna fört räntorna mot noll så att avkastning uteblir i enlighet med de regelverk som sats på plats av politikerna.

   Fråga dig dock varför vissa samtidigt hävdar att Sverige är ett av världens rikaste länder? Vi har råd med en enorm bidragsfinansierad invandring, vi har råd med ett enormt bistånd till korrupta nationer, vi har råd att finansiera ett korrupt FN? Och så fortsätter det... Inga undanträngningseffekter här av de som byggt landet?

   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. "Så för min egen del oroas jag inte, utan jag har förberett mig väl för systemkollapsen i Sverige." Nu blev jag nyfiken! För min egen del så är jag sjukt orolig för att sossarna i solidarisk anda börjar tafsa på MINA besparingar i när systemkollapsen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hindrar dig från att flytta pengar utom räckhåll?
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Att folk inte blir förbannade är ett under. Men vi har ju å andra sidan under lång tid dresserats till att bli hjälplösa dronter med huvudintressena inredning/renovering - och övrig potentiell tid för eftertanke ägnas åt att bli matad av tv eller Netflix.

  Många skarpa analyser av dig. Keep up the good work.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det faktum att omkring 77 procent än idag säger sig rösta på DÖ/PÖK, alltså de partier som orsakat problemen, det säger mycket om det svenska tillståndet.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 5. Nu kommer man även höja garantipensionen med 1400 kr samt bostadstillägget med 700 kr vilket innebär att folk som aldrig har jobbat, migranter etc. kommer få lika mycket eller mer i pension än alla dem som jobbat och slitit i 40 år, finns beräkningar som bevisar detta.
  Hela systemet i Sverige urholkas, det blir bara sämre och sämre samtidigt som skatterna höjs.

  “The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money.” - Margaret Thatcher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i dårarnas land finns det alltid resurser, förutsatt att du tillhör rätt grupp. Och skulle det inte finnas det, då skär DÖ/PÖK mer än gärna ned på skola, vård, omsorg, äldre barn, sjuka. I solidritetens namn.
   Tack för kommentaren.

   Radera