Adtraction

lördag 7 december 2019

Ett tusen procent+

Emellanåt springer man på de placeringar som sedan visar sig avkasta tusentals procent. Jag vet förstås inte det på förhand, men med tiden lär man känna ett företag bättre och inser därmed den fulla potentialen i produkter, företagskulturen och annat. Det är bland annat därför jag gillar att vara långsiktig delägare, för det ger mig andra möjligheter. Stora värden skapas dessutom nästan alltid över tid och det är den resan jag vill vara med på.

En av mitt livs bättre placeringar var när jag för länge sedan tog beslutet att köpa aktier i Investment AB Spiltan. Jag kände ganska omgående att detta var vad jag letade efter, deras filosofi passade mig väl. Det enda jag delvis störde mig på med tiden var ledningens envishet kring vikten av ett allt högre pris per aktie och därmed allt mer begränsad likviditet i aktien, med påföljande substansrabatt. Detta har de nu äntligen börjat hantera i form av en ordentlig split och återkommande återköp av aktier.

Men ska du inte ta hem vinsten nu då? Nej, det ska jag absolut inte göra. Spiltan blir förmodligen ett innehav mina barn en gång kommer få ärva. Personligen valde jag faktiskt att inte delta i återköpen, utan ökade istället indirekt mitt ägande med 6 procent.

Vapensköld för Smålands landskapsvapen.

I takt med att allt fler tycks ha insett att lågräntemiljön är här för att stanna en längre tid så har tillgångsslaget fastigheter fått en rejäl uppvärdering. Folk betalar nu gladeligen ett pris som överstiger befintliga substansvärden med råge. Intressant nog så verkar det ändå vara ganska få som känner till att Spiltan sedan länge även gjort bra affärer i fastigheter. Idag uppgår deras innehav i den sektorn därmed till ca en halv Miljard kronor. Jag tror det var ett tämligen bra beslut när de även tog möjligheten att förvärva aktier i P&E Persson. Redigt folk från Småland. Passa på att bli delägare du med, på årets sista handelsdag på Måndag.                 

Dags för den sista handelsperioden under 2019! Föregående månad, efter genomförd split, ökade aktiehandeln och substansrabatten minskade. Hittills under året har vi fått nästan tusen nya aktieägare, vilket är både roligt och positivt.

Nytt substansvärde för Spiltanaktien inför decemberhandeln på Pepins är beräknat till 157,85 kr (+ 3,56 kr). Vid senaste substansberäkningen den 5 november, fastställdes substansvärdet till 154,29 kr/aktie. Kursen sattes då till 120 kr.

Handeln inleds onsdagen den 4 december kl 09.00 och pågår till och med måndagen den 9 december kl 16.00.

Samhällsfastigheter har på senare år utvecklats till ett eftertraktat investeringssegment. Tillsammans med vårt portföljbolag P&E och en svensk pensionsstiftelse startar nu Investment AB Spiltan det nya bolaget P&E Samhällsfastigheter. Spiltans VD Per H Börjesson säger i en kommentar:

”Investeringar i den här typen av fastigheter rimmar väl med våra värderingar, då vi är en långsiktig investerare som satsar på Sverige. Som investering är samhällsfastigheter också attraktiva eftersom de har långa hyreskontrakt och ger en hög avkastning på den egna insatsen i lågränteklimatet.” 

Länk till Spiltan hos Pepins

6 kommentarer:

 1. Jag tänkte köpa Spiltan redan för 12år sedan men eftersom jag tagit ett principbeslut att bara handla inom kf (eller senare även inom isk) blev det aldrig av. Dumt nog, för det hade varit en fantastisk affär även om staten tagit 30%.
  Numera tycker jag inte bolaget längre är relevant som ett investmentbolag, frågan numera är ifall man vill investera i Paradox. Vill man det, är det ett utmärkt sätt att göra det med rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en del anser ju att 20 procent avkastning är dåligt per år. Dvs så som Spiltan avkastat på portföljen exklusive Paradox räknat. Själv anser jag att det är ganska få personer som avkastar på den nivån.
   Sedan försöker jag själv att aldrig gråta över spilld mjölk. Den bästa placeringen är den som blir av, och någon sitter i skuggan idag för att någon planterade ett träd för länge sedan.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Hej! 

  Vi vill tipsa om vår tjänst Blogghubb, där vi hjälper bloggare att synas. I vårt bloggflöde sammanställer vi nya blogginlägg från massvis av olika bloggare (med en kort inledning + en länk till bloggaren). Tjänsten är helt gratis, och kommer alltid att vara det.

  Om du vill att din blogg ska synas i flödet kan du följa instruktionerna här (väldigt enkel process): https://blogghubb.se/ansok 

  Med vänliga hälsningar
  Grundarna av Blogghubb

  SvaraRadera
 3. Hej, Jag noterade att det inte verkade finnas några ekonomibloggar hos er så jag tror jag avstår. Dessutom stod det ingenting alls om vem som ligger bakom er sida.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 4. Även jag har hängt med på Spiltans fantastiska resa och planerar inte att sälja. Jag planerar dock inte att öka heller, då värdet är relativt högt jämfört med andra innehav i min portfölj.

  Orsaken till att jag en gång i tiden var helt enkelt att jag tyckte att VDn hade en sund inställning till sparande, investeringar och pension. Det var lite bökigt att köpa via Alternativa (numera Pepins), men det var det (uppenbarligen) värt, åtminstone sett till värdet idag.

  Tack för en intressant blogg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt med en läsare som är med på Spiltan-tåget. Det där med ledningen var något som tilltalade mig med i detta fall. Inget krusidull här inte, utan enkla raka budskap från dem. Fast förankrade i myllan.
   Tack för kommentaren.

   Radera