Adtraction

tisdag 10 december 2019

Satt i skuld

Jag trodde aldrig jag skulle sitta här idag och säga det jag nu gör. Men, jag säger det nu, så är det gjort. Göran Persson var den sista begåvade ledare som Socialdemokraterna lyckades frambringa.

Dagens slavar är inte i kedjor, de är i skuld.

När han styrde landet så kände jag ofta någon slags motvilja inför honom som person. Inte så konstigt det, med tanke på mycket av hans politiska gärning. Men, han gjorde även en del bra saker och vi är nog många som minns Göran Perssons uttalande om att den som är satt i skuld är inte fri

Detta kom jag att tänka på här ikväll, när jag blev lite filosofiskt lagd och faktiskt lätt upprymd över att logga in på csn, nu när den sista amorteringen äntligen har genomförts. Tänk så skönt att äntligen vara av med detta ok över axeln.

Men, tänk om det är så att Göran Persson faktiskt hade fel, även i detta? För jag anser nämligen att det finns såväl bra som dåliga skulder. Ett dåligt lån gör dig fattigare, men ett bra lån gör dig rikare. Csn lånet var således ett exempel på ett bra lån, då det gav mig möjligheten till kunskaper och ett yrke. Jag har idag fortfarande vissa andra bra skulder, eftersom jag sannolikt tjänar mer pengar på att ha dem än vad jag skulle ha gjort annars. Bra skulder ger hävstång och kan göra det enklare för dig att bli ekonomiskt sett fri. Visst är det tankesättet förknippat med risk, men å andra sidan är det troligtvis få som blivit rika utan att ta risk.

Vad anser du om lån och skuldsättning?

4 kommentarer:

 1. Betalade av mitt CSN lån så fort det gick, räntan var ju trots allt ett procent då. Var *fruktansvärt* skönt att vara helt skuldfri i några år :) Tyvärr så kom livet imellan och nu sitter man med ett bostadslån som i nuvarande amorteringstakt är borta först om ~30 år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om alternativet till att köpa bostaden är att hyra, då vet ivartfall jag vad jag föredrar. Även om man naturligtvis bör räkna på saken först.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. CSN är bra lån. 50% belåning bostad är OK. Investerar resten. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, villkoren för csn lån kan ingen klaga på heller tycker jag, en av få saker som staten har gjort bra.
   Tack för kommentaren.

   Radera