Adtraction

måndag 16 december 2019

Hur lärde du dig?

Hur lärde du dig om aktier från första början? Grundläggande kunskaper om ekonomi, företag, aktier och sparande är väsentligt att ha med sig när man går ut i vuxenlivet. För det är definitivt något som kommer underlätta många aspekter av ditt liv. Därför kunde man ju tro att redan grundskolan skulle ta upp ämnet i någon mån. För egen del var det, såvitt jag nu minns, ytterst bristfälligt med den varan i skolan. Kunskaper om ekonomi utlämnades därmed sorgligt nog till en ren klassfråga. Så är det förmodligen fortfarande till stor del, märkligt nog.

Det blev inte så mycket bättre på universitetsnivån, om jag nu betraktar det såhär i efterhand. Visst, man kunde lära sig om företagsstyrning, redovisning, värdering, riskmodeller, derivat, portföljteori och annat nästan oanvändbart. Nästan allt utifrån rent teoretiska koncept.       


Frågor om t.ex. olika investeringsstilar var det ingen som tog upp rent konkret på min tid. Den kunskapen fick man se till att tillägna sig själv. Sedan var det nog själva praktiseringen som gav den nyttigaste kunskapen. D.v.s att göra kostsamma misstag, och framgångarna, att inse vad som passade en själv och inte. Den resan pågår fortfarande, det finns alltid något nytt att lära sig och det är det som är så kul.

Jag har haft förmånen att i livet omge mig med rätt personer som kunnat lära mig ett och annat om trading och investeringar. Med det sagt så vet jag att det finns många som säljer tämligen dyra, kortare dagskurser om aktier och det skulle jag nog avråda starkt ifrån. Det funkar inte som så att den typen av snabba genvägar kan ge något, som jag ser det. Att ta del av Aktiespararnas utbud rekommenderas dock, åtminstone tyckte jag det när jag var yngre och engagerade mig i det. Det finns idag mängder av litteratur att tillgå, till den grad att utbudet är ett problem i sig. Väldigt mycket av det jag har läst har visat sig vara skräp, och för en nybörjare kan det vara svårt att sålla. På min flik boktips återfinns några av de böcker jag recenserat med åren och som är läsvärda. Kanske finner du en bra julklapp där?

*) Om du klickar på etiketterna böcker eller bokrecension så återfinns allt jag skrivit om olika böcker på denna blogg.
 

2 kommentarer:

 1. Jag inhämtar inspiration och kunskap från bloggar, podcast, twitter mm och sållar därefter. Finns väldigt många kunniga människors tankar att ta del av. Man lär sig av sina misstag med tiden också.

  /https://allaminakronor.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns mycket bra i etern, så länge man kan skilja det goda från det dåliga bara.
   Tack för kommentaren.

   Radera