Adtraction

torsdag 19 december 2019

Köp billigt?

Det var säkert många som fick e-post i veckan från Avanza. Det märks att de och andra nu känner sig berättigat pressade av den betydligt bättre konkurrenten på fondmarknaden i form av Savr
(som jag tidigare skrivit om).

Avanza framhåller framförallt följande om sin egen nya fond:

" Vår ambition att ge dig världens billigaste fonder fortsätter. Med Avanza USA investerar du i 150 aktier på den amerikanska marknaden men betalar bara låga 0,17% i total avgift. Dessutom har fonden en hög hållbarhetsnivå "

Ovanstående formulering är värd att diskutera sanningshalten av.

Avanza Zero har underpresterat börsens avkastning rejält, trots (eller tack vare) ingen avgift. Klicka för större bild. 

För det första så har Avanza Bank inte alls stått på fondspararnas sida, de har däremot tagit ut väldigt höga avgifter under 20 års tid beroende på sitt oligopol som distributörer. Som jag ser det så finns det ingen som helst rimlighet i att hälften av avgiften för en bra aktivt förvaltad fond går i ersättning till Avanza enbart för att de lagrar innehavet på sin plattform. Det är ren girighet, inget annat.

Sedan tycker jag det är beklämmande(!) att finansbranschen slår på stora trumman om hållbarhet, i rent marknadsföringssyfte. En passivt förvaltad indexfond är i min värld så långt det någonsin går att komma ifrån aktivt ägande och aktiv påverkan av företags utveckling. Det har noll och ingenting alls att göra med just hållbarhet. Bara skäms på er som bransch! Jag mår illa av detta rent av äckliga ljug.

Avgiften i sig är dock onekligen viktig, men det är långt ifrån det enda man bör beakta. Faktum är att en indexfond i sig är en form av aktiv strategi. En strategi som bygger på att köpa så mycket som möjligt av de största bolagen, oavsett framtidsutsikter och oavsett värdering. Tvärtemot sunda investeringsprinciper. Vilket index ska du följa och varför då? Hur ska rebalansering och viktning ske och varför då? De besluten kan ha väldigt stor inverkan på resultatet. Bilden ovan visar t.ex. tydligt hur Avanzas fond Zero gav tämligen usel avkastning under lång tid i jämförelse med börsens utveckling, trots inga avgifter alls. Därför sänker jag hellre avgiften via Savr.

Jag själv tillhör dem som tror på aktiv förvaltning, när det sker på rätt sätt och med rätt förutsättningar. Svenska investmentbolag visar vägen, och lämnar samtliga indexfonder mycket långt bakom sig. I takt med att allt mer kapital söker sig till index så bör möjligheterna öka för duktiga förvaltare att skapa mervärde. Jag tror också att marknadens volatilitet kommer att påverkas på ett inte helt förutsägbart vis framöver. Den dag marknaden vänder ned så kan det bli intressant, när en så stor del av marknaden styrs helt utan underliggande analys. Hur ser du på detta?   

Länk till fonden Avanza USA

*The OMX Stockholm All-Share Gross Index includes all the shares listed on OMX Nordic Exchange Stockholm. The aim of the index is to reflect the current status and changes in the market. Dividends are re-invested in the index.

10 kommentarer:

  1. Håller med dig i det mesta du skriver, har bara ca 12,5 % i indexfonder, 12,5 % i aktiva fonder och 75 % i egna aktier för att diversifiera. Indexfonder är bra på mycket men vem ville äga indexfonder under IT-bubblan t.ex.? Hade man haft egna aktier i olika branscher så hade man klarat sig MYCKET bättre än index under just den kraschen. Nästa svarta svan kan lika gärna bli i hypen "hållbara" bolag som alla passivt investerar i nu, då är det skönt att ha diversifierat sig ifrån index.

    MVH Thoke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, IT-bubblan var ett mycket bra exempel på det som händer när indexfonder får för mycket dumt kapital. Hade man inte investerat allt i index under den tiden, så hade det kunnat gå riktigt skapligt och inte slutat i total katastrof.
      Tack för kommentaren.

      Radera
  2. Intressant. Får inte fram samma värde för Avanza zero dock om man jämför på Avanza mot omx30 med utdelning. Mot handelsbanken index critera ser det dock dött lopp ut vilket det inte borde.

    Varför är det så?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet ju inte vad du har för datakällor eller vad du har jämfört mot i detalj, så det kan jag inte svara på tyvärr. Indexvärlden är som sagt var lite av medveten djungel.
      Tack för kommentaren.

      Radera
    2. Vet nån vilken plattform är bästa för att trejda för Forex?

      Radera
    3. Det beror nog helt på vad för typ av handel du utför. Nordnet erbjuder tex bra förutsättningar för helautomatiserad systematisk handel, med däremot är utbudet av minifutures för fx något begränsat. Det lutar nog åt något utländskt alternativ.
      Tack för kommentaren.

      Radera
  3. Hej!
    Vad använder du för sida där du funnit ovanstående graf? Här är Avanza Zero vs OMXS30 (inkl. utdelning) sedan start (hämtat ifrån Avanza):
    https://i.imgur.com/oaLxzfi.png
    Här är det väldigt lika och till och med ett bättre resultat för själva fonden, vilket är lite märkligt också egentligen.

    Här är Avanza Zero vs OMXS All-Share senast 5 åren (jämförelsen fanns tyvärr ej längs hela fondens tidsspann på Avanza):
    https://i.imgur.com/xC7zJys.png
    Här spöar 'All-Share' Avanza Zero stort - vilket också är rimligt med ett så smalt storbolagsindex som OMXS30.

    Håller med om att indexfonder kan kännas orimligt i teorin, man köper både skitbolag och bra bolag. Det jämnar dock oftast ut sig över tid. Troligen köper du också som ägare av enskilda aktier både bra bolag och skitbolag (eller bolag som du tycker är bra, men som inte så många andra håller med dig om). Som ny på börsen är det i alla fall perfekt med billiga indexfonder enligt mig, jag är garanterat sämre än marknaden i stort.

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder i stort inga siter, utan olika betaltjänster, mjukvaror och eget. Lägger väl omkring 10,000 kr per år på det där tror jag.

      Ja, indexfonder är definitivt bättre än att inte investera på börsen alls. Man vet mer vad man får, mellanmjölk. Men alla dessa passiva fonder bygger på att enbart investera i ett allt smalare univers av aktier som uppfyller omsättningskravet, och värre blir det när allt mer pengar öses in i exakt samma sak utan eftertanke. Jag tror vi i framtiden kommer prata om "indexbubblan", tyvärr.
      Tack för kommentaren.

      Radera
  4. Intressant att det skiljer sig ifrån där du hämtat din data ifrån i alla fall. Hur kan det vara så? Kan Avanzas siffror vara "förfinade"?

    Mycket möjligt! Och ja, man betalar (ganska lite) för att vara som snittet, varken bättre eller sämre :-)

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet som sagt var inte, för jag brukar inte använda Avanzas verktyg alls. Men förmodligen har de något annat index kanske. Det jag ville visa var ivartfall att just den fonden är smal och inte alls speglar hela börsens möjligheter. De mindre bolagen har avkastat betydligt mer än de stora.

      Radera