Adtraction

onsdag 25 mars 2020

Företagsobligationer ?

En titt på nordiska företagsobligationsfonder visar att vissa fonder tappat 15 procent i värde inom loppet av någon månad. Det är rörelser vi senast kunde observera på vissa håll när finanskrisen var som djupast. Till stor del säkerligen drivet av låg likviditet redan på förhand, och lägger man allmän corona-panik till det så erbjuds en mycket giftig cocktail. Många sparare visste uppenbarligen inte vad de placerade i för typ av risk här. En fråga som är berättigad är om det sätt som de flesta svenska räntefonder har förvaltats på faktiskt är lämpligt alls för fonder med daglig likviditet? På tal om det så kan man även fundera på vilken roll passiva etf:er haft i rådande utveckling? De som säljer och köper helt urskiljningslöst i alla lägen. Den flödesproblematiken kommer enbart växa framöver, om inte någon form av generell ändring eller reglering sker, tror jag.

Björnen tog greppet mycket snabbt om den svenska marknaden, när det väl började.

För egen del följer jag detta med intresse, jag är i princip inte exponerad emot det i mina innehav. Det är naturligtvis inte otänkbart att det kommer ske en kraftig ökning av konkurser framöver, men samtidigt tror jag olika former av kraftfulla stimulanser tillslut kommer bita, även denna gång. Jag vet inte när, men jag ser det som sannolikt att det väntar en kraftfull återhämtning, i likhet med efter finanskrisen. Därför är jag benägen att framöver placera en del pengar i denna typ av fonder, men inte ännu. Vi kommer från ett läge där Centralbankerna har tvingat ut folk på riskskalan tack vare negativa räntor. Kreditspreadarna har därför befunnit sig på konstlat låga nivåer i utgångsläget denna gång. Men det rör sig trots allt om en exponering som definitivt är korrelerad med aktier, men som bör ha något lägre förlustrisk.

Fastnade du i denna björnfälla? Om inte så kanske du kan överväga att köpa någon av nedanstående nu när yielden kommit upp rejält med all rädsla?
Länk till Nordic cross credit edge hos Avanza
Länk till Simlicity global corp bond hos Savr


2 kommentarer:

 1. Det är väl alltid så att high yield=high risk? Så tänker jag i alla fall. Med det sagt ska man inte undvika high yield, men investera endast i bolag med hög kvalitet och vettiga underliggande tillgångar (t.ex. Sagax istället för Oscar Prop eller Ares Cap istället för Prospect Cap). Skräp är skräp hur man än vänder och vrider på det. Vissa räntefonder har väl tagit tu svängarna lite för mycket i deras iver att hitta nån sorts avkastning i en nollräntemiljö (woohoo fastighetsobligationer).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det skulle jag inte vilja påstå att det är så pass enkelt. Speciellt inte just nu. Det handlar istället alltid om vad man får betalt för att ta den risk man tar. Sett ur det perspektivet kan high yield mycket väl vara mer köpvärt än investment grade, eller tvärtom. Just nu har illikviditet och massiva flöden drivit upp yielden galet mycket på sina håll.
   Tack för kommentaren.

   Radera