Adtraction

söndag 31 maj 2020

Trading 2020 - uppföljning

Jag vet inte vad ni har gjort i helgen, men själv har jag b.la. följt upp min trading under året. För jag har även en mindre sådan kvantitativt handlad portfölj. Vad kan vara bättre än att i en omvälvande kris göra en utvärdering och därmed lära sig mer om vad som fungerade och vad som absolut inte gjorde det? Det fina med algoritmisk handel är att man utifrån data kan lära sig mer om vad som fungerar och vad som inte gör det. Det sista halvåret gick mycket bra, men i krisen visade det sig t.ex. att korrelationen mellan mina modeller blev högre än vad som var lämpligt.

Men visst, först hade jag tänkt göra som Socialdemokraterna och övriga politiker, dvs. gräva ned hela huvudet i sanden och låtsas som att problemet inte existerade. Och om problemet inte visade sig försvinna trots det så gäller det att göra som Löfven, dvs. fråga sig vem som är ansvarig förutom jag själv? För felet måste vara någon annans, eller hur? Nej, jag skämtar givetvis. Det här handlar om min familjs väl och ve och det är jag som bär ansvaret om pengarna nyttjas felaktigt. Konstigt nog så underlättades min process av det faktum att det finns en tydligt ansvarig som också bär konsekvenserna när det går fel.

Visst kan det vara jobbigt när det tar emot, men det som är så skönt med investeringar och trading är att det är fakta, egen arbetsinsats och agerande som räknas för framgång och inget annat.

 " We don’t read other people’s opinions. We want to get the facts, and then think, says Buffett. "

Min bästa modell levererade över förväntning under 2020.

Glädjande nog så visade sig en av de modeller som jag tog i bruk senast faktiskt vara en av de som presterade allra bäst. Förvisso inte så många transaktioner hitintills under året, men med en hög snittavkastning och låg draw down. Detta tillförde även en mycket god diversifierande effekt till min långsiktigt förvaltade aktieportfölj. Andra saker fungerade mindre bra och jag har därför tagit beslutet att inaktivera fem av mina nuvarande modeller. Dessutom gör jag en mindre modifiering för en av mina modeller och jag har även ytterligare en under utveckling som jag tror bli bra.

Med detta så sker en ny sjösättning av mina stridskrafter under inledningen av nästa vecka. Må slaget utspelas väl, jag är redo.

Trading är enkelt, men det är inte lätt att genomföra väl för det. Hur har din trading gått under året?

3 kommentarer:

 1. För du även statistik över hur många modeller du förkastar och hur många nya du startar? Hur mycket överavkastar du en referensmodell (buy and hold/index)?

  Tack för bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag har ingen statistik på det, men det är inte fler än att jag har det i huvudet på ett ungefär. Jag tittar inte heller på index då detta är absolutavkastande förvaltning där index inte är relevant. Jag har aldrig brytt mig om index, det får de som underpresterar pyssla med.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Jag ser dessutom utvecklingen som något nödvändigt. Man får nya ideer, marknaden förändras etc. Det viktiga är dessutom att detta sker systematiskt, jag är ingen hoppjerka.

   Radera