Adtraction

fredag 19 juni 2020

Högre pensionsålder

I slutet av förra året så passade vår eminenta Riksdag på att införa det nya begreppet riktålder i pensionssystemet. Det är du väl välbekant med?  Jag är dock osäker på om detta begrepp omfattar riksdagspolitikerna själva? I vanlig ordning kan vi nog vara helt säkra på att de har säkrat en veritabel gräddfil för sig själva, precis som fallet är med skattefrälset i Bryssel. Begreppet riktålder innebär att det år då man tidigast kan börja ta ut allmän pension kopplas till förväntad medellivslängd.

Lita inte på detta, det blir antagligen mycket värre. Lös det själv istället.

Desto yngre du är, desto högre blir den förväntade pensionsåldern. Anledningen till det påstås vara att medellivslängden ökar och man vill bevara systemets stabilitet. De som förväntas leva längre måste således arbeta längre, påstås det. Konstigt nog verkar ingen i detta sammanhang ha tänkt på begreppet självförsörjningsgrad, och på hur Sverige kommer att belastas av det faktum att väldigt många idag förväntas få ut pension, och andra förmåner, utan att ha bidragit med en endaste krona från arbetad tid i Sverige. Men det problemet kommer Sverige säkerligen sopa under mattan efter bästa förmåga. T.ex. nyttjas i Sverige hellre begreppet sysselsättningsgrad, för att ge sken av bättre siffror än vad som råder i verkligheten. Det är säkerligen rasistiskt att ens reflektera över det hela.

Som om ovan inte vore nog med problem, så kan man fråga sig vad Centralbankernas politik idag innebär? Stora delar av pensionskapitalet är inlåst i räntesparande, enligt ett ålderdomligt och märkligt regelverk. Så visst är det bra med långvarigt negativa räntor och urholkat penningvärde? Vad kommer pensionen egentligen vara värd i termer av konsumtionskraft den dag du eventuellt kan ta del av det?  

Det minsta man bör göra är att välja en yrkesbana där kroppen inte tar stryk. För många kommer nog inte orka arbeta fram tills pensionsåldern som föreslås. Men strunt i dem, för det ser ju bra ut på pappret med denna lösning? Dessutom kan man fråga sig varför vissa politiker i detta läge gärna gör allt i sin makt för att bekämpa privat sparande. Solidaritet är ju bra så länge alla har det solidariskt lika dåligt.

Från arbete och direkt till kyrkogården, är det din melodi det? Det är inte min. Jag kommer aldrig att förlita mig på politikers löften, inte i detta fall heller. Givet deras förfärliga facit vad trovärdighet beträffar.  Att arbeta längre behöver inte vara den enda lösningen, men sett ur skattesystemets perspektiv är det förstås bäst att mjölka kon till sista blodsdroppen. Skulle du lita på kandidaterna i Lyxfällan vad gäller din ekonomi? Om inte, så lita på inte på politikernas förmåga att trygga din pension.

Vad tycker du om det hela?

8 kommentarer:

  1. En effekt av corona är ju att riktåldern nu faktiskt borde sjunka. Men det lär de nog sopa under mattan på något sätt.

    Jag räknar med att all pension kommer devalveras ner till samma nivå som försörjningsstöd. Det kommer med andra ord inte spela någon roll om eller hur mycket, man betalt in till systemet.

    Jag håller helt med dig om att man bör säkra sin pension själv, om man vill ha mer än någon slags existensminimum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, systemet är ju nu upplagt som så att det bästa man kan göra är att sluta jobba och sedan kräva bidrag istället. Kanske hävda att man är från ett annat land, då blir det garanterat frikostiga pengar. Kanske man kan skaffa lite andra bidrag med om man skapar ngn kufisk förening med kulturstöd eller liknande. Jobba och betala skatt ska man ivartfall akta sig noga för.
      Tack för kommentaren.

      Radera
  2. "Lita inte på detta, det blir antagligen mycket värre". Ha ha ha! Underbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan alltid bli värre, om det handlar om politruker. Det galna framstår i deras sammanhang som genialt, när nästa grej görs.
      Tack för kommentaren.

      Radera
  3. "(...)Sverige kommer att belastas av det faktum att väldigt många idag förväntas få ut pension(...)"

    Vän av ordning måste ändå påpeka att det svenska pensionssytemet är upplagt på ett sådant sätt att det inte kan utarmas av människor som inte arbetat och bidragit med pengar in i systemet. De som inte arbetat tillräckligt för att nå upp till lägstanivån som finns så kompenseras det genom andra trygghetsformer, inte av pensionskapitalet. Så ja, det går skattepengar men nej pensionskapitalet utarmas inte. Går såklart att argumentera för att de skattepengarna kunde ha puttats in i pensionssytemet, men har man ett system på det visas så lämnas det till politikernas godtycke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varifrån kommer pengarna? Uppstår de ur tomma intet menar du? Eller är det kanske därför det påstås att de allt färre som arbetar och försörjer allt fler måste arbeta allt längre?
      Sedan är det ju inte enbart pension som måste upprätthållas, utan allt annat nödvändigt, sådant som finansieras av arbetande skatteslavar. Och då är det ju väldigt bra att tvinga folk arbeta längre om man kan.
      Tack för kommentaren.

      Radera
    2. Sedan spelar det väl ingen som hest roll varifrån pengarna kommer när det gäller pension för de som kommer hit för att kalasa på svenskens arbete? Pengarna blir inte fler för att du delar upp pensionskapital i olika potter med olika fina namn.

      Radera
    3. Svensken är väldigt lik grodan som sakta ska kokas levande i vattnet. Sakta skruvas skattetrycket och arbetslängden upp, av dagens slavdrivande politruker vid grytorna.

      Radera