Adtraction

lördag 26 december 2020

Årskrönika 2020

Året är inte över ännu, men jag har just nu lite tid över att reflektera över det historiskt utmärkande år som 2020 utgjorde. Samhälleligt sett så var 2020 ytterligare ett mörkt år för Sveriges del, där Socialdemokratin gjorde allt för att verkligen betona det nya begreppet någonannanism. Allt är någon annans fel, oklart vems. Utom när något av en ren slump utfaller väl. Tidigare generationer hade vridit sig i sina gravar om de visste hur vansinnigt Sveriges Riksdag och regering agerat med vårt land. Om inte folk vaknar tack vare hanteringen av situationen med covid så vet jag inte vad. Den vårdkris som nu föreligger har inte så mycket att göra med covid, det är bara ännu en följd av decenniers felprioriteringar i Sverige. I Sverige går det 2.1 sjukhussängar på tusen invånare. Genomsnittet i Europa är fem vårdplatser och mest har Tyskland med åtta. Omvänd proportion mot skattetrycket alltså. Fundera på den...

Ni lånar alltså ihop en budget och ger sedan bort 50 Miljarder i bistånd?...
 
Nu över till mer glädjande ting. Privatekonomiskt sett så blev 2020 mitt bästa år någonsin. Det känns på det hela taget bra att jag fortfarande slår fondförvaltare och index på fingrarna avkastningsmässigt. Den bästa Sverigefonden var upp 172 procent sista 5 åren och den sämsta var upp enbart 37 procent enligt Avanzas lista. Den dag jag inte förmår slå dem meningsfullt, långsiktigt, så är det dags att låta någon annan ta över.

Klicka för större bild

Även om Nordnet säger sig ha investerat 800 miljoner i IT sista åren så är det inget som märks utåt sett. Man kan t.ex. inte göra en så enkel sak som en graf med sin historiska resultatutveckling under valfri tid, så därför visas inte längre än sista 5 åren ovan. Året inleddes bra och med råg i ryggen kom jag att initialt underskatta vad som komma skulle. Under våren skrev jag en del inlägg om den stora psykiska prövning som sedan kom. Jag bestämde mig relativt tidigt för min strategi, jag var fast besluten om att handla mig ur krisen och komma ut på andra sidan som en vinnare. Jag har gjort det förr och jag visste därmed att det gick att göra igen. Det gäller att vända situationen till sin egen fördel efter bästa förmåga. 

Är det någon lärdom man ta med av även detta år så är det väl det att långtidsprognoser över börs eller makro är en meningslös verksamhet, det är ingenting man kan eller bör basera sitt beslutsfattande på. Detta trots all den tid media och diverse förståsigpåare lägger ned på detta. Det är avsevärt bättre att se till att man är förberedd när problem väl uppstår. T.ex. genom att tillse att portföljens risknivå är någorlunda väl anpassad till vad man tror sig klara av i termer av förluster och oro. I början av året fick jag själv t.ex. sömnsvårigheter varpå jag omedelbart reducerade risk, något som kom att gynna mig i ett senare skede. Under en sådan här kris är det enkelt att dras med och fokusera på den kortsiktigt negativa omvärldsutvecklingen. Men jag försökte själv anstränga mig för att fokusera på horisonten, på vad som komma skulle efter detta. Jag upplevde att detta underlättades av de tidigare kriser som jag har klarat mig igenom. Många av de misstag jag gjorde då upprepades inte denna gång. Jag konstaterar att år 2020 återigen har visat att det är inte kriser som är avgörande, utan snarare hur vi agerar under dem. 

När det kommer till den systematiska och helautomatiska tradingportföljen så har jag lagt ned en del arbete på den i år i syfte att diversifiera ytterligare och det är egentligen för tidigt att utvärdera den delen. Det avser jag ta en närmare titt på först nästa sommar. 

Efter även detta år är det passande med ett citat: 

" Det farliga med en lång börsuppgång är att du lätt börjat anta att din fina avkastning beror på din egen förmåga, när du egentligen har dragit nytta av marknadens avkastning, som varit tillgänglig för alla. " ( Ludvig Rosenstam Åhman )

Hur var ditt 2020 ?        

12 kommentarer:

 1. Jag kommer ihåg att jag skrev vid din förra årskrönika och ännu en gång vill jag säga; mycket imponerande. Det är intressant och givande att besöka din blogg och jag hoppas du kommer fortsätta delge oss dina tankar och dina steg på denna välplanerade tillika välexekverade resa!

  God fortsättning,

  Cristofer

  SvaraRadera
 2. Tack, det var roligt att höra. En försöker så gott det går att inte vara dum i hela huvudet. God fortsättning själv.

  SvaraRadera
 3. Grym avkastning! Kul för dig :-)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Samtidigt har marknaden erbjudit enorma möjligheter under detta år.

   Radera
 4. Tar det hela på latin: Annus horibilis. A anno quando multum abiit iniuriam: investment, morbo, rei publicae friction constant. Sperans iam in melius, scilicet viginti et unius viginti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insolite expressit. Gratias ago sed ego coniecto.

   Radera
 5. Grym avkastning där, jag är en bit ifrån - trots att jag belånade huset en del och satte det lånade kapitalet på börsen mellan 15-20 mars i år (helt GALEN utveckling på den delen - i backspegeln så skulle man såklart belånat med :) ).
  Jag funderar snart på att börja banta börsexponeringen, samtidigt så blir det lite som att döda sitt eget kapital iom alla nytryckta pengar. Möjligen är Bitcoin en diversifiering.

  Vad tror du, när är det dags att börja skaffa sig torrt krut igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte jag svara på, var och en måste ha en strategi som passar dem själva. Men vore jag dig så skulle jag inte ha belånade pengar på börsen idag, det kan jag lugnt säga. Jag brukar hålla en del kassa frekvent, för att ha torrt krut när ingen annan har det. Det brukar löna sig riktigt bra, förutsatt att man är någorlunda kompetent på att trada.

   Bitcoin som diversifiering? Aldrig i livet, jag deltar aldrig i pyramidspel. För det är ett pyramidspel när 98 pct av volymen kontrolleras av ett fåtal stora anonyma händer. Det är inte en hedge, det är rent lotto.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 6. Tips om du vill ha en flexiblare grafverktyg på Nordnet är att använda deras funktion för portföljrapport. Den ger utkast på skärm innan rapporten skapas och där kan man välja datum fritt. Hittas under "Mina sidor".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, det hade jag missat.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Kollade utvecklingen sedan 2010 just och det verkar stämma med mina egna siffror. Ungefär +700 procent sedan dess.

   Radera