Adtraction

tisdag 19 januari 2021

Virtual Capital Markets Day 2021

Fortnox är ett av mina större innehav, både privat och i den förvaltning som bedrivs för familjens räkning. När det begav sig för mer än tio år sedan så följde jag bolagets utveckling mer nära, men nu när de är större och mer stabila så blir det inte lika frekvent. Jag fick dock ikväll lite tid över för att lyssna på vd för Fortnox på deras kapitalmarknadsdag. När han tillträdde så fick jag faktiskt mina dubier kring honom som person... men jag antog dock att First Kraft visste vad de gjorde även i detta fall. Jag konstaterar att Tommy planerade och genomförde detta anförande på ett förtroendeingivande sätt. Mitt övergripande intryck blir att Fortnox vet mycket väl vad de gör, de har en stark och offensiv framtidsvision och de exekverar löpande på det. Bra jobbat!

Historik, kicka för större bild.

https://tv.streamfabriken.com/fortnox-virtual-capital-market-day-2021 

Lyssna gärna på ovan så får du en kort genomgång av bolagets historik och mer förståelse för vart de är på väg. Ibland hör man folk som påstår att den svenska marknaden är mättad etc. Inget kunde vara mer fel, för Fortnox är inte enkom redovisning utan de bygger på ett helt ekosystem av tjänster. Något som kommer ge fortsatt stark och lönsam tillväxt under lång tid framöver. Redan idag avser de anställda 200 fler personer på främst techsidan, det är en rätt skaplig expansion givet dagens 400 anställda. Visst finns det risker med en så pass kraftig expansion, men de har även en urstark balansräkning idag (låg finansiell risk). Vd adresserar här för övrigt också två andra vanliga frågor. Ja, de kommer gå utomlands och de kommer genomföra förvärv när lämpliga lägen uppstår. Även om det inte är något som ingår i affärsplanens målsättning med >700,000 kunder år 2025 (vilket alltså implicerar en CAGR på 30 procent 2019-2025). Att höja priser är helt klart en möjlighet för Fortnox idag, men Tommy resonerar också kring varför det inte främst är det som främst ska driva ökad lönsamhet framöver. 

Vad tycker du själv om Fortnox?

Länk till Fortnox hos Avanza 

2 kommentarer:

 1. Jag köpte min första aktier 2017 och har köpt mer under tiden och tycker det är ett väldigt bra bolag. Jag gillar deras ambition kring att få en större del passiva-användare då systemet jobbar åt användaren istället för att användaren jobbar i systemet utan bara agerar på händelser.

  Sedan nämnde Tommy att med mer data kan de förutspå händelser, så som eventuella underskott som kan uppstå vid framtida betalningar och då erbjuda kunden kredit att hantera det på ett automatiskt sätt. Med det sagt tror jag Fortnox Finans har stark potential att hjälpa företag med likviditet på ett effektivt sätt.

  Tack för en bra blog

  SvaraRadera
 2. Ja, finansdelen av koncernen ska man inte underskatta. Där finns en hög potential. Med tanke på hur gammelbankerna har misskött sin verksamhet gravt under så pass lång tid mot småföretag så får de nu passa sig. Som man sår får man skörd.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera