Adtraction

onsdag 21 april 2021

Likvida tillgångar

Någon undrade i förra inlägget hur det ser ut med svenskars tillgångar. Jag vet inte, men antog att det ser bistert ut. Jag hittade sedan en undersökning från FI om det hela, och ja det var ingen rolig läsning inte.


" En stor andel av svenska hushåll har små likvida tillgångar, vilket gör att de kan tvingas dra ned på sin konsumtion vid en ekonomisk störning.

Vi finner att de likvida tillgångarna är lika ojämnt fördelade bland de hushåll som har de största ränteutgifterna. Sammantaget innebär detta att en stor andel hushåll har så pass små likvida tillgångar att de kan bli tvingade att minska sina konsumtionsutgifter omgående vid en ekonomisk störning.

Svenska hushåll har likvida tillgångar på i genomsnitt närmare 1 miljon kronor per hushåll, men dessa är mycket ojämnt fördelade. Runt 45 procent av hushållen har mindre än 100.000 kronor, och medianhushållet har runt 130.000 kronor i tillgångar. Detta är visserligen enligt åtta år gamla uppgifter, men enligt FI-analysen bör fördelningen vara likartad i dag. För detta talar bland annat att andelen som inte kan betala en oförutsedd utgift på 12.000 kronor inom en månad varit i stort sett oförändrad sedan 2008.

För många hushåll är de likvida finansiella tillgångarna även små i förhållande till disponibel inkomst. Ungefär ett av tio hushåll har likvida tillgångar som motsvarar högst två månaders disponibel inkomst. Var tredje hushåll har likvida tillgångar som motsvarar högst fyra månaders inkomst. "

Ganska hemsk läsning, eller hur, att svenskarna självmant försatt sig i ovan situation. Ligger du själv bättre till än ovan?

13 kommentarer:

 1. Ja, 130000 kr måste väl ändå anses vara ganska bra, men visst, det är medianen. Hälften har alltså mindre än så.

  Att spara finns inte i många människors mindset. Mina föräldrar sparade inte mycket medan de jobbade. Blev det pengar över nån månad har jag ingen aning om vart de tog vägen. Jag fick inget mer än 20 kr i veckopeng.

  Antagligen har vi blivit sossefierade, vi lutar oss bekvämt tillbaka i vetskapen om att staten tar hand om oss. Har du dessutom barn kommer du i princip aldrig att bli vräkt, oavsett hur illa du beter dig eller om du slarvar med hyrorna.

  Vi gillar att ha en rejäl buffert, det känns ansvarsfullt, och man slipper ha med staten/kommunen att göra.

  SvaraRadera
 2. Det allvarliga tycker jag är att många väljer att fortsätta leva med antagandet att staten ger ett starkt skyddsnät. Det tycker jag personligen innebär en förnekelse av att det skyddsnätet inte längre finns kvar idag. Inte ens om du behöver hjälp som svårt sjuk så kan du numera förlita dig på Fkassans hjälp, vilekt är fakta. Svenskarna har tyvär valt att istället lägga de gemensamma resurserna på korruption, byråkrati, bidragsmigration och ren skit.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Kanske missuppfattar hela texten men att ha i snitt 1 Mkr i likvider per hushåll låter otroligt mycket - dumt mycket till och med. Hur ofta kommer en oförutsedd händelse som kostar 1 Mkr? Då skulle väl både tak och väggar behöva gå sönder samtidigt på sitt fristående hus med äganderätt.
  Sedan står det att medianen är 130,000 i tillgångar - totala tillgångar alltså, inklusive aktier/fonder? Det är lågt.

  Jag har tänkt ligga på 50,000-100,000 kr i likvida medel vid 2 barn, bostadsrätt utan bil. Vid nuvarande situation (bostadsrätt, utan barn/bil) har jag legat på omkring 30,000 kr i likvida medel.
  I tidigare hyresrätt sammanboende utan barn/bil hade jag cirka 2000-3000 kr på bankkonto och kreditkort på 10,000 kr. Resten i fonder/aktier. Min dyraste ägodel är min elcykel.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med likvida tillgångar avses det du snabbt kan realisera, tex aktier. Alltså inte bara kontanter.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Hej!
   Ok, jag gick på wikipedia-definitionen:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Likvida_medel

   Om det inkluderar aktier/fonder är jag med på noterna.

   Radera
 4. Riktigt bedrövlig statistik måste jag säga. Gjorde en liten överslagsräkning och 5,6miljoner vuxna fördelat på ca 4,8 miljoner hushåll ger ca 1,17 vuxna per hushåll. Så väldigt grovt räknat har medianhushållet och den medianvuxne ungefär lika stora likvida tillgångar. Median och medelåldern i Sverige är kring 40 år. Så träffar du på en 40-åring så har den människan storleksordningen 130k i likvida medel vilket är helt bedrövligt. Det hade jag som 20-åring efter 1 år på arbetsmarknaden och det har inte direkt minskat sedan dess...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Förmodligen har det att göra med att svensken har fållats in i det socialistiska systemet. För det är inte möjligheten att spara som det är fel på, utan prioriteringar.
   Tack för kommentaren

   Radera
 5. I sammanhanget relevant tycker jag termen 'småsparare' är. Visst, det är la bra att folk köper aktier, i alla fall om de gör det på ett vettigt sätt. Men att lajva daytrader och kalla det "sparande", gör att rikedomseffekten tilltar på ett osunt sätt, som förr eller senare leder till en fattigdomseffekt när osundheten till slut har lett till frugal sundhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underfundig kommentar som jag inte riktigt begriper mig på.

   Radera
  2. Nej, fair enough, den var rätt oläsbar inser jag nu...

   Poängen jag försökte göra var att det blir missvisande att kalla alla de pengar som folk trycker in i AVA- & NON-konton för 'sparande', eftersom de flesta över tid underpresterar index så kraftigt pga. att de snarare gamblar, och den effekten sannolikt blir förstärkt när "alla" tar ännu mer oövervägd risk än vanligt. Idén om sparsamhet hänger ju ganska nära ihop med försiktighet och tålamod.
   Jag är rädd att 'småspararnas' pengar kommer att tas ut från aktiemarknaden ganska snabbt när en större nedgång kommer, för så har det alltid varit historiskt. Då kommer svenskens (och kanske särskilt amerikanens) likvida tillgångar bli ännu mindre.
   Corona-krisen skulle då bli en "bull trap", en "falsk köpsignal".
   Men samtidigt har ju genomsnittsmänniskan tjänat väldigt mycket på att köpa i närheten av corona-kraschen, vilket många faktiskt gjorde, och blivit mycket rikare på pappret. Om de inte redan har förlorat det mesta i GME-aktier, så skulle de behöva en rätt rejäl nedgång för att hamna på minus.
   Svårt att säga, allt sammantaget, om det är bra eller inte för medel-Svensson att köpa aktier/fonder eller om denne borde köpa mindre volatila tillgångar.

   Radera
  3. Ja, år 2020 skiljde sig mycket mot historien i det avseendet att det var institutionerna som torskade, men småspararna fyndande. Det borde finnas betydligt fler rika människor givet hur aktiemarknaden har avkastat på lång sikt. Men, de flesta är inte mentalt riggade för att hantera pengar framgångsrikt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 6. "Sammantaget innebär detta att en stor andel hushåll har så pass små likvida tillgångar att de kan bli tvingade att minska sina konsumtionsutgifter omgående vid en ekonomisk störning."

  Enter helikopeter-pengar :'D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det väl. Men jag tror i och för sig att helikoptern nu kommer rent slentrianmässigt vare sig det behövs eller inte. Det är dithän politrukerna har tagit nivån nu.
   Tack för kommentaren.

   Radera