Adtraction

söndag 25 april 2021

Värde - Tillväxt - Krypto

CoinShares är lokaliserade på Jersey och verksamt inom digitala finansiella tillgångar. De tillhandahåller främst börshandlade certifikat med olika kryptovalutor som underliggande tillgång. Dessa produkter återfinns t.ex. hos svenska nätmäklare, där tiotusentals kunder noteras som andelsägare. CoinShares är andra största bolaget i branschen efter Grayscale sett till tillgångar under förvaltning (aum) och de är störst i Europa. Intäkterna har sedan 2018 varit ganska jämt fördelat mellan förvaltningsavgifter och handel i egen bok.  

Klicka för större bild.
 
Det bör tilläggas att den egna handel som bedrivs är enligt bolagets egna uppgifter inte riktningsberoende, utan det rör sig om arbitrage. Notera att p.g.a. bokföringstekniska regler så redovisas digitala tillgångar som immateriella tillgångar, vilket gör att vinster på digitala tillgångar (ie hedging av etf:er) inte redovisas normalt på resultaträkningen. Ovanstående resultat motsvarar en avkastning på eget kapital på 23,1% respektive 31,8% för 2018 och 2019. Det är attraktiva nivåer givet att det inte är följden av en belånad balansräkning.

Att handla i ETP:er (Exchange Traded Products) är förmodligen det mest lättillgängliga och marknaden torde framöver därmed vara god och ökande. CoinShares erbjuder idag ett antal sådana för Bitcoin, Ethereum, Litecoin och Ripple. Detta urval är logiskt med tanke på att de motsvarar en betydande andel av totalt nätverksvärde och därmed likviditet. Man riktar sig till privatpersoner och återfinns exempelvis på en av de största amerikanska plattformarna för pensionskonton, men även den övriga institutionella marknaden expanderar nu. Förvaltningsavgiften på dessa är idag 2,5 procent. I år startades även ett nytt program för Bitcoin i dollar, euro, pund och Schweizerfranc noterade i Schweiz och med avgiften 0,98 procent. Utöver detta bedrivs även riskkapitalverksamhet, rådgivning, förvaltning av guldunderstödda stablecoins samt utveckling av kryptoindex. Faktum är att deras kryptoindex har rätt attraktiva egenskaper tack vare skillnader i volatilitet och korrelation (även om tidsperioden är kort). Här kommer vi säkerligen se ytterligare produkter växa fram.

Förutom kärnverksamheten så har bolaget investerat totalt ca 75 miljoner kronor i ett antal andra bolag inom kryptobranschen. Utifrån den knapphändiga information jag har om dessa investeringar så är det svårt att avgöra vilket värde detta skulle kunna betinga. Jag väljer därför att bortse ifrån detta helt i min värdering, även om det mycket väl skulle kunna visa sig att någon av dessa optioner på tillväxt faller mycket väl ut. 

Jag vill huvudsakligen äga bolag som klarar att finansiera sig med de medel de genererar och inte är alltför skuldsatta. CoinShares har en stark balansräkning och finansiell flexibilitet som i kombination med hög lönsamhet även tillåter fortsatta förvärv.

Insiderägandet i bolaget är högt där vd äger 17,8% och styrelseordföranden 22,6%. Insiders har en lock-up på 12 månader sedan noteringen, motsvarande 56% av aktierna. Det skedde inte heller någon utförsäljning av aktier vid noteringen utan endast en nyemission. Ledningen har sedan dess köpt fler aktier. Pilotskolan är helt klart något jag gillar. Av de 150 miljoner kronor som togs in så avses 30% användas för att vidareutveckla egen handel, 20% till att utveckla och distribuera ytterligare produkter, 10% för att stödja befintliga tillväxtinitiativ och 20% för att identifiera och förvärva bolag som kan komplettera koncernens verksamhet.

Värdeutvecklingen för kryptovalutor, flöden till etf:er samt egen handeln är det som huvudsakligen driver resultatet. Notera dessutom att skattesatsen är väldigt gynnsam tack vare Jersey. Intäkterna från den egna handeln är svåra att prognostisera men historiskt har de varit av ungefär en storleksordning som täcker samtliga rörelsekostnader i bolaget och därför gör jag det enkla antagandet här, trots att handeln avses expanderas framöver. Om vi tittar på medelvärdet under q2 och jämför med q4 för tillgångar under förvaltning så har det ökat med ca 380 procent. Per vecka 15 uppgick beloppet till 5693 miljoner dollar. Låt oss anta att Bitcoin håller sig kring dagens nivå (50') året ut och volymer likaså. Då handlas aktien idag till ca pe 6. Beakta att vinsttillväxten t.ex. var 30% under 2020 och den blir sannolikt än högre i år.

Man ska inte krångla till det för sig mer än nödvändigt, CoinShares är billigt till dagens nivå, för den som tror att kryptovalutor etableras allt mer. Tror man att Bitcoin håller sig kring dagens nivå året ut så kommer aktien stiga rejält under året. Det är en ung bransch och många är därmed i dagsläget försiktigt inställda. I takt med att bolaget bevisar sig och sina vinster så tror jag intresset och kännedomen kommer öka. Jag tycker aktien är ett bra alternativ för den som vill exponera sig emot kryptovalutor, med hög potential men samtidigt mer stabilitet tack vare förvaltningsavgifter. Det är för övrigt idealiskt för hög avkastning om man kan hitta bolag med både potential för vinsttillväxt och multipelexpansion.     

Här kan du läsa mer: https://coinshares.com/investor-relations

Länk till CoinShares hos Avanza

10 kommentarer:

 1. Det var som tusan! Trodde inte att jag skulle få uppleva dig skriva något positivt om kryptovalutor och använda formuleringar som "deras kryptoindex har rätt attraktiva egenskaper".

  Först måste jag försöka smälta den här nya världsordningen. Sedan ska jag grubbla på om man borde slänga in en slant i CoinShares.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är varken heltidspolitiker eller medial politruk. Dvs jag är väl inte sämre än att jag kan ändra uppfattning när fakta indikerar det.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Det är en god egenskap.

   Radera
  3. Tack. Ja, jag ser det som en rätt kritisk egenskap att besitta om man ska lyckas långsiktigt på aktiemarknaden eller med många andra ting med för den delen.

   Radera
 2. Hej och tack för analysen!! Vad är din syn på Coinshares aktiekurs ifall bitcoin priset rör sig mot förra årets nivåer? Skall man tänka att aktiekursen bör ligga på IPO-nivån ca 40kr/aktie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte riktigt så enkelt då flöden påverkar med. Men, jag tycker framför allt inte man ska handla bolaget baserat på kortsiktig korrelation mot bc. Antingen tror man på den långsiktiga trenden för krypto, eller så gör man inte det. Jag har min syn klar, givet sista 1-2 årens händelseutveckling.

   Radera
 3. Min syn är att så länge världens Centralbanker fortsätter errodera värdet av sina valutor, så länge kommer krypto växa. Och där talar trenden sitt tydliga språk tyvärr. Euron introducerades 99 och har sedan dess redan tappat 85 procent av sitt värde relativt guld. Fundera på det, och Zimbabwe!
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 4. Beträffande flöden så blir det intressant framöver och se vad problemen för Grayscale leder till. Analytiker spekulerar i att det har att göra med ökad konkurrens och nedgången tog framförallt fart när dom nya ETFerna i Canada kom till marknaden (3iQcoinshares, där CoinShares har intressen).

  SvaraRadera
 5. "många är därmed i dagsläget försiktigt inställda"

  Tycker du...?

  Men håller med, krypto är inflationshedge:n #1 just nu (ironiskt nog, eftersom det inte har något inneboende värde)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har guld för "inneboende värde", om vi enkom ska se till kassaflöden? Poängen är väl också att den nackdelen blir mindre relevant nu tack vare negativa och nollräntor.

   Ja, merparten människor tvivlar garanterat än på kryptos framväxt. Precis som med allt annat nytt genom tiderna. Tror man dock på krypto så är CoinShares väldigt billigt. Kanske billigast på börsen sett till framtidsutsikter och nuläge.
   Tack för kommentaren.

   Radera