Adtraction

lördag 9 oktober 2021

År 2000 var ingen krasch

Nu var det en god tid sedan föregående inlägg här på bloggen. Men saken är den att jag har inte känt någon inspiration till att skriva och då låter jag det hellre vara. Det har alltså inget att göra med den lilla börsoron som varit ett tag, vilket någon undrade. Nej, för sådant är jag nog för gammal i gården för att luras av. Idag roas jag i dessa lägen, för det är då som irrationellt agerande triggas och möjligheter därmed öppnas upp att fynda.

Roligt nog hade något pucko under tiden passat på att fylla kommentarsfälten med inlägg om bedrägliga låneerbjudande. De hade jobbat hårt och säkert postat minst tio gånger. All skit hamnar dock per automatik i skräpkorgen istället för att postas, så ni behöver inte göra er sådant besvär.  

Index för olika sektorer under nedgången år 2000.

Jag såg ett inlägg på twitter där det pratades om börsnedgångar och någon refererade till år 2000 som det värsta som har hänt. Jag var med då och visste därmed att det var ett märkligt påstående. Ovan illustrerar utvecklingen för olika sektorer mellan åren 2000-2003. Den som var tungt investerad enligt  teknologi fick uppleva en nedgång på 94 procent. En tung smäll som kanske inte ens är möjlig att återhämta sig ifrån. Den som däremot var investerad i t.ex. fastigheter fick under samma period uppleva en uppgång på 73 procent. Det var som synes en mycket stor spridning i avkastning mellan olika sektorer den gången och många klarade sig faktiskt relativt väl. 

Ingen större nedgång är den andra helt lik nästan, men en sak jag funderar på inför framtiden är vad dagens populära passiva indexfonder i förlängningen kommer resultera i. Det skapas nu samma prisokänsliga köptryck och koncentration i index som inför år 2000. Vad kommer det onekligen leda till inom sinom tid? 

Var du själv med på börsen den tiden och hur gick det då för dig? Lärde du dig något av det?   

2 kommentarer:

  1. Jag var med och märkte inte heller av det. Jag vet att det var mycket snack om Framfab, Iconmedialab mfl. men jag förstod aldrig storheten i dessa och lät bli att köpa aktier. Vägrade att köpa folkaktien Telia när alla andra pratade om den på jobbet. Men minns att jag hade Clas Ohlsson.

    Den stora kraschen 2008 märkte jag inte heller, var fullt upptagen med familjeliv och månadssparade då i fonder. Så här efteråt så inser jag ju att om jag hade varit mer insatt, och intresserad, så hade jag kunnat göra bra kap då. Men det är lätt att titta i backspegeln och tycka att det hade varit självklart att investera när resten av världen gungade. Det tyckte inte jag då.

    Jag har lärt mig att inte vara ledsen över de investeringar som jag inte gjort, utan glädjas över de som gått bra. Till och med HM är på stort plus för mig, för att jag haft den så länge.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv hade jag turen att träffa en fd chef på Ericsson under senare 90-talet. Han berättade rent av hårresande historier om ineffektiviteten i bolaget. Jag förstod där och då att framgången inte var en följd av annat än tur. De skötte inte bolaget professionellt helt enkelt. Varpå jag sålde när det sedan syntes tydliga problem i kassaflödena. Trots att merparten analytiker fortsatt eldade på under nedgången som följde.
      Tack för kommentaren.

      Radera