Adtraction

söndag 30 januari 2022

Januari blev en bra månad

Det här året fick kanske inte den inledning på börsen som många hade hoppats på? För statistiskt sett så brukar det inte se ut såhär i Januari. Även jag har förstås tagit en del temporära förluster i min långsiktiga investeringsportfölj, men det är inget som egentligen bekommer mig. För det som håller mig vaken om nätterna är inte ifall marknadsvärdet svänger. Om det däremot är som så att något fundamentalt viktigt har inträffat som riskerar att påverka bolagets långsiktiga förutsättningar, alltså inget jag normalt sett läser om i mediabruset vill säga, då finns anledning att fundera och eventuellt agera. Annars försöker jag snarare fokusera på möjligheterna som faktiskt uppstår i en mer volatil marknad. För det är då man kanske kan köpa in sig till ett rimligt pris i det där intressanta bolaget man funderat över en längre tid. 

Det finns alltid ting att oroa sig för, för den som vill (t.ex. Ryssland, covid, inflation, räntor, centralbanker...). Vill du oroa dig så ska du alltid följa media noga, men jag tror inte det är konstruktivt betraktat över en längre tid. Börsen har stigit ca 10 procent årligen i över ett sekel. Det säger sig själv att det är svårt att tjäna pengar om du ska gå emot denna starka medvind. Nuvarande rapportperiod visar att företagen går fortsatt bra, enligt min uppfattning. Utvecklas bolagen väl så utvecklas portföljen väl över tid. Det är inte krångligare än så.

Ovan ses årets resultat i min helautomatiska algohandel för i år, även om grafen i sig själv givetvis inte är allt jag använder för att utvärdera den bakomliggande processen. Föregående år var ett bra år och om jag jämför med det så har året inletts mer än dubbelt så bra. År 2020 var en lärorik period i så måtto att de händelser som då skedde gav mig anledning att fundera över portföljens sammansättning och ett antal åtgärder vidtogs därefter. Bättre diversifiering och fler transaktioner vid edge ger resultat över tid. Därmed var det intressant för min del att se hur portföljen skulle stå sig i nuvarande marknadsläge. Jag har än så länge inte funnit anledning att revidera den affärsplan jag har inför 2022.     

Hur har året inletts för din del? Håller du med om det jag resonerar om ovan?

2 kommentarer:

 1. Javisst, om inget fundamentalt har ändrats bör man antingen sitta lugnt i båten eller köpa mer. Men om man blir mycket förvånad över en stor uppgång eller nedgång kan man ta det som en inbjudan att forska lite mer för att se om man har missat något.

  Har haft en stark början på året. Portföljen har gått upp 13.49% än så länge. Man får hoppas att det fortsätter i samma takt och riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tar jag i princip aldrig kursrörelser som anledning att agera i min långsiktiga portfölj. Den är fokuserad på företagsanalys, inte aktieanalys.
   Tack för kommentaren.

   Radera