Adtraction

söndag 12 juni 2022

Dina och mina pengar?...

Det har varit lite stökigt på börsen i år som bekant. Detta kommer efter en lång tids börsuppgång så därmed var det i princip lika säkert som amen i kyrkan att vi skattebetalare skulle komma att få ta del av rubriker som nedan. 

Örebro kommun har en Socialdemokratiskt anförd kommunledning, så jag är knappast förvånad. Respekten för andras pengar är inte detta partis största kännetecken. Jag är inte heller det minsta förvånad över kommentaren från kommunstyrelsens ordförande ( John Johanssen (S) ) : 

" förlusten bara är teoretisk och att det först är när aktierna säljs som man vet det verkliga resultatet. Men aktiernas värde måste bokföras i bokslutet där det på pappret blir en minuspost. "

Alltså inte nog med att de omdömeslöst placerar skattemedel på börsen, de ljuger också hejdlöst om konsekvenserna. Var så säker, dessa förluster kommer öka lavinartat innan kommunen får nog. 

Det fattades bara att jag även kan konstatera att kommunen deltagit i esg spektaklet:

" Som en ansvarsfull investerare ska Örebro kommun möjliggöra en god långsiktig avkastning genom att placera tillgångar i hållbara företag, samt identifiera och uppmuntra förvaltare och företag som verkar för att uppfylla FN:s globala mål för en ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling. "

Man får väl som skattebetalare anta att G som i governance antyder att kommunen därmed styr sin verksamhet på bästa hållbara vis?... Ärligt talat, man vill ju bara kräkas.

Det här är tyvärr vare sig första eller sista gången offentliga institutioner får för sig att spela bort skattemedel. Omkring hälften av Sveriges kommuner och regioner sägs ha agerat likartat. Samtidigt anförs det bedrägligt nog ofta i debatten att skatter måste höjas.    

Har du som skattebetalare möjligtvis kontrollerat din egen kommun? Beaktar du i årets val hur dina politiker agerar med pengar, eller gör du som de flesta tycks göra idag (skiter i vilket)?   

7 kommentarer:

 1. Att kontrolla dylikt, speciellt där det är politiker inblandat, det är att betrakta som hat och hot.
  Betala och håll käften - det är talesättet som gäller bland politikerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunens verksamhet ska ju finnas sammanfattad i årsredovisningen offentligt. Men, hur många väljare ögnar ens igenom den innan de röstar? Säg en procent, resten skiter i hur det går och betalar uppenbarligen bara. Svenskarna får de politiker de förtjänar.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Det kanske också är s.k. konspirationsteorier, när man påpekar hur fel de gör? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara svaga personer, dvs politiskt korrekta människor, som bryr sig om vilka epitet politrukerna och media försöker kladda på andra, i brist på sakliga argument?
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Tur de inte satsade på Bitcoin… rena pyramidspelet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet du att de inte har gjort det? Vad skulle stoppa dem?
   Men nu är det ju inte deras placeringar jag kritiserar här. Utan det faktum att de spekulerar med skattebetalares pengar. Dvs med pengar som behövs för att täcka basbehov som att tex vårda våra gamla eller ge våra barn en skola. Pengar de nu har spelat bort.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Något måste hända med detta gudsförgätna land och dess höga skatter. Skattehöjning? När skola och sjukvård är i kollaps? Hur kommer det sig att vi bland de med högst skattetryck i världen inte kan få detta att fungera? VAR TAR PENGARNA VÄGEN? Varför görs ingen utredning? Varför görs ingenting?

  SvaraRadera