Adtraction

söndag 3 juli 2022

Kvantitativ handel 2022

Det första halvåret 2022 är över och det är därmed dags att, sommarvärme till trots, reflektera lite. Det här året har inletts ganska stökigt i nästan samtliga tillgångsklasser och många man pratar med har svårt att vara annat än lite smått buttra över utvecklingen. Efter de galna åren 2020-2021 så tycker jag själv nog att det är lite nyttigt med en återgång till mer av ett normalläge i ekonomin. Faktum är att när jag tänker på det så är det nästan lite skrämmande hur många av de som är aktiva i finansmarknaden idag som aldrig upplevt något sådant som positiva och stigande räntor. Det ger avtryck i de rörelser vi nu kan observera och i många av de resonemang man hör. 

Jag har tidigare skrivit om hur 2020 gav mig anledning att delvis modifiera min helautomatiska handel, jag försökte dra lärdom av det som då hände. Därför är det nu lite extra intressant att följa upp hur 2022 utvecklar sig och notera om det finns ytterligare möjligheter till förbättring.

Realiserat resultat i kvantportföljen 20220630.

På den tiden jag arbetade utomlands så fanns det ett talesätt: " watch the trader who is too consistent, for he is the one who is going to blow up ". Det ligger en del i det där, på flera vis, insåg jag med tiden.  Det första som slår mig i grafen ovan är att årets utveckling har varit betydligt mer volatil än föregående års. Det är i sig helt naturligt givet omgivande makroutveckling. Egentligen anser jag att år som dessa i princip handlar om att bevara kapital, att överleva till nästa mer förmånliga period i cykeln. Med tanke på det så är jag nöjd såhär långt. Det är kul att kortsidan i portföljen visar sig fungera någorlunda.

Jag har än så länge funnit anledning till ett mindre antal revideringar. En av de strategier jag sjösatt i år håller inte riktigt måttet och den kommer sannolikt bytas ut under q3. Risken kommer under andra halvåret sannolikt successivt dras upp i två av mina strategier.     

Hur har året inletts för din del?

2 kommentarer:

 1. Min breda portfölj följer i princip index, men några större innehav som faktiskt gått bra i år skulle faktiskt ha hållit utvecklingen i schack om det inte vore för mina cryptoinnehav som drar ner snittet. Jag kör long-only med belåning som strategi och det är väl inte riktigt optimalt nu, efter att i princip bara sett börsen gå upp-upp-upp sedan jag började investera 2014.

  Vilka innehav väljer du att förändra i detta läge? Jag är lite nyfiken på hur du agerar i Risk Intelligence, ett innehav jag har i min portfölj efter att ha läst om dem på din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder också belåning i begränsad utsträckning, men främst i ett läge där börsen fallit mycket kraftigt. I den långa portföljen gör jag oftast inte särskilt många ändringar när jag väl funnit bra bolag. Investment AB Spiltan har jag tex ägt så länge nu att jag inte minns när jag köpte dem för mer än tio år sedan. Jag säljer inte bolag för att börsen är sur (det är ett bra sätt att bli fattig att sälja billigt), utan snarare ifall jag anser något förändrats rent fundamentalt. Microbolag som Risk Intelligence kan förväntas gå svagt på börsen som den är nu men där har jag dock en liten position. Jag hoppas du gjort din egen analys på Risk Intelligence? Börsen värderar ju in att det går oerhört dåligt för dem, vilket inte är fallet om du ser till försäljningen. Det finns dock vissa saker jag funderar över där. På tal om det så skulle jag höra av mig.
   Tack för kommentar.

   Radera