Vad vore en sommar utan några läste böcker och lite bildning? Själv har jag just läst nedan bok. Det var ett tämligen filosofiskt innehåll i den här boken får jag säga. Nästan svårt att se en röd tråd, men på något vis fick författarna till slut ändå ihop det.
Jag vet inte om detta är en bok som är nödvändig att läsa för att bli en bättre investerare, men det fanns likväl ett antal givande punkter i den. Visste du t.ex. hur otroligt mycket bättre bolag med stort insiderägande (högsta ledning, styrelse) faktiskt har presterat över tid? Eller vikten av att ställa sig frågan Cui bono? Världen hade sannerligen varit ett bättre ställe om fler gjorde det sistnämnda lite oftare.
Nu är en av författarna partisk, men ett av ämnena som diskuterades i denna bok är indexfonder. Jag delar inte alla åsikter kring det, men jag befarar att de har rätt till stor del. Aktiv ägarstyrning är som bekant självklart viktigt i ett långsiktigt framgångsrikt näringsliv. Ni som anser att indexfonder är jordens frälsning för sparare kanske bör reflektera något över det faktum att indexfonder står för den exakta motsatsen till detta. Alla de esg förvaltare som påstår sig räkna fram hållbara fonder genom korrekt esg poäng, hur genomskinligt är inte den falskheten?... Högre avgifter är det enda som är säkert med detta. Cui bono?
Detta och lite andra mentala modeller och idéer får man lära sig om i denna bok. I sin helhet ganska underhållande, trots att författarna har så pass olika språk.
Har du själv möjligen läst boken och vad tyckte du?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar