Adtraction

söndag 27 maj 2018

Generna styr

Innehåller reklam och annonslänkar.

Har ni tänkt på det här med att äpplet inte faller långt från trädet? När jag var barn så var jag väl som alla andra i den bemärkelsen att jag inte tenderade att fundera så mycket över de val jag gjorde. Men, på senare tid har det blivit lite mer uppenbart för mig, att ens gener styr mycket.

När min pappa pensionerade sig så gjorde han det efter ett långt och framgångsrikt yrkesliv som egen företagare. När jag tänker på det,  så är han en person som inte har haft något emot att ta stora ekonomiska risker, med familjens hela ekonomi som insats. Jag är själv glad att min egen familj inte har haft insikt i vilka ekonomiska risker jag själv tidigare tog. Jag vet att de val pappa och hans kompanjon gjorde ofta var lite motvalls, och kanske ofta avvek från konkurrenterna på ett innovativt vis.

Wellington is famous for his adaptive defensive style of warfare, resulting in several victories against numerically superior forces while minimising his own losses.

Pappa drev sina företag med envis långsiktighet, i djup motgång som framgång. Jag är övertygad om att det satt spår i mig, hur jag ser på det stora värdet av långsiktighet och vad som faktiskt är möjligt att uppnå. Min sparsamhet, och prioritering med resurser, är nog även det medfött.

Faktum är att det idag finns mycket forskning kring det här med geners påverkan på ens liv. Rotade vanor och medfödda beteendemönster styr även i stor utsträckning hur man agerar på aktiemarknaden och därmed vilka resultat som är möjliga att uppnå. Följande två artiklar, med svensk anknytning, är högst intressanta: 

" We find that several factors explain an individual investor's style, i.e., the value versus growth orientation of the investor's stock portfolio. First, we find that an investor's style has a biological basis and is partially ingrained in an investor from birth. "

" For a long list of investment “biases,” including lack of diversification, excessive trading, and the disposition effect, we find that genetic differences explain up to 45% of the remaining variation across individual investors, after controlling for observable individual characteristics. The evidence is consistent with a view that investment biases are manifestations of innate and evolutionary ancient features of human behavior. "

https://www.researchgate.net/profile/Henrik_Cronqvist

1 kommentar:

  1. Intressant resonemang! Jag tror absolut att det genetiska arvet är stort men att det sociala arvet är större.


    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera