Adtraction

fredag 22 juni 2018

Köper norskt

Innehåller reklam och annonslänkar.

Funcom är ett norskt företag som utvecklar datorspel. Företaget grundades redan 1993, så det är inga duvungar i sammanhanget även om den kommersiella framgången fått bättre förutsättningar först nyligen. De är bland annat kända för MMORPG-spel som Anarchy Online, Age of Conan och The Secret World. 

Här kan du läsa mer: https://investors.funcom.com/

Jag ser det som positivt att en av nordens största och mest framgångsrika investerare i spelsektorn, Robur fonder, tog en större andel (nästan 10%) i bolaget i år via en private placement. VD har nyligen köpt på sig aktier och övriga anställda har konverterat konvertibler motsvarande 600,000 aktier. Jag instämmer i lovorden om bolaget:

"...Norska Funcoms nya spel Conan Exiles ser ut att bli en riktig succé och bolaget kan bli en av vinnarna i branschen de kommande åren. Det säger Carl Armfelt som är förvaltare av fonden Swedbank Robur Ny Teknik till E24.

De nordiska företagen är bra på att göra konsumentprodukter och Funcom har lång historik - det är ingen startup. Om de fortsätter med denna strategi kan de definitivt bli bland de största spelutvecklarna i Europa, säger Carl Armfelt. ..."

Jag vill huvudsakligen äga bolag som klarar att finansiera sig med de medel de genererar, och inte är alltför skuldsatta. Funcom har enligt min bedömning nu en stark balansräkning efter den nya ledningens framgångsrika arbete.

Klicka för större bild.

Även kostnadskontrollen har förbättrats. En annan sak som definitivt ökat den finansiella flexibiliteten, och stärkt möjligheterna till större framgång framöver, är det faktum att man har kortat utvecklingstiden rejält för nya spel. De har gått från en utvecklingstid på 3-7 år till dagens 1-2 år. Samtidigt har man nu kapaciteten att utveckla fler än ett spel parallellt, vilket sammantaget bör öka stabiliteten i framtida intäkter. Man har även förvärvat en portfölj av IP. Ledningen har sista åren arbetat mer i linje med den affärsmodell som Paradox har, vilket jag ser som positivt. Möjligheten till digital global distribution har lyft sektorn betydligt sista tiden, och den operationella hävstången är numera riktigt god i branschen, för de som lyckas. Utöver detta så växer industrin med hälsosamma 11% enligt bolagets uppgifter.

Alla som följt försäljningen inser att Q2 2018 sannolikt blir betydligt bättre än Q2 2017. Det ser kort sagt riktigt starkt ut, med ett flertal triggers framöver.

"...We'd have no problem with saying that Mutant Year Zero: Road to Eden was one of our highlights of E3, and served as a pleasant surprise among the big hitters of this year's show. It's easy to learn but hard to master, and it's Xcom style of tactical combat produces incredibly satisfying results, be it from blowing an enemy's cover to smithereens or executing that sweet critical hit from distance with a cinematic cutscene thrown in for good measure. With a unique and intriguing mutated coating too, this is definitely one to watch for the future. ..."

Värderingen är låg i jämförelse med konkurrenter, och jag anser att de positiva förändringarna av bolaget inte återspeglas i kursen ännu.

CF värdering enligt F Wall Street.
 
Länk till Funcom hos Avanza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar