Adtraction

onsdag 25 juli 2018

Så vinner jag

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag är egentligen inte särskilt intresserad av sport. Men, det finns ändå vissa likheter mellan ett lag och att hantera en förmögenhet. När jag tänker på portföljen som helhet, så brukar jag tänka lite granna i termer av att jag behöver olika slags spelare.

Underskatta aldrig värdet av strategisk och operationell planering innan match, liksom uppföljning.

Först behöver portföljen ett bra försvar, en bra backlinje och målvakt. Det är att jämföra med mer stabila bolag med växande utdelning alternativt preferensaktier, som skapar ett bra kassaflöde som löpande kan återinvesteras i de nya möjligheter som uppstår. Ett bra kassaflöde skapar också ett visst lugn i sinnet i de stunder volatilitet uppstår och motståndarna springer över planen som yra höns.

Mittfältarens uppgift är att vara länken mellan det egna lagets anfall och försvar, d.v.s. skapa målchanser samt förhindra att motståndarna skapar målchanser. Här återfinns bolag som t.ex. norska Tomra Systems.

Sedan behövs mer offensiva spelare, det är de som ska göra målen, d.v.s. bolagen med potentialen att leverera tusentals procent i avkastning över längre innehavstid. Här återfinns alltså lönsamma tillväxtbolag, med bra avkastning på investerat kapital och stark marknadsposition. Här återfinns t.ex. bolag som Fortnox eller Paradox Interactive. Min position i Investment AB Spiltan motsvaras av en mer ödmjuk Zlatan. Min mest värdefulla spelare, med en historik som få andra och med en förmodat ljus framtid.

Jag beaktar givetvis spelarnas initiala förvärvspris, och samtliga spelare måste ständigt motivera sin plats på planen. Jag är inte främmande för att bänka en spelare om situationen motiverar det. Det gäller att även ha en stark avbytarbänk och leta nya kandidater som står redo att hoppa in i A-laget. Scouting sker internt, vilket blir betydligt mer kostnadseffektivt och effektivt.

Beroende på vilket motstånd man möter så varieras taktiken. I en positiv marknadsfas är det således mer offensivt spel och vice versa från min sida. Hur gör du?
         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar