Adtraction

torsdag 27 september 2018

Jobba och leverera in skatt?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Säga vad man vill om Göran Persson, för de som minns denna föredetting, men i dessa tider är det nästan som att han känns saknad. Tyckte Persson t.ex. att någon var en fet idiot, då visste vederbörande detta, utan tvivel. Fråga Maud. Han fick också saker gjort. Det som behövde göras åtgärdades, till skillnad från idag då våra politiker inte ens har vett att prata med varandra. Därför var det inte så förvånande att Persson tidigt signalerade sin åsikt om den pensionsreform han såg sig nödgad att genomföra.


Det beslut som då togs var säkerligen korrekt, och nu har vi ett system som istället är kopplat till den ekonomiska utvecklingen och demografin. Färre ska försörja allt fler. Men, lägg till detta att våra politiker nyligen dessutom fattat beslut (i.e. fullkomligt oansvarig migration och bidragsberoende) som ökar statens pensionsutgifter mycket kraftigt. Därför var det för min del ingen direkt överraskning att det nu lagts förslag om pensionsålder på 70 år. Betänk också att staten via andra åtgärder (t.ex. via underfundiga definitioner av inflationsmått, artificiella räntor mm) i princip tillser att själva värdet av pension urholkas och att pensionärer förlorar i levnadsstandard jämfört med andra grupper. Det blir smulor kvar helt enkelt. Att ett kollektivt pensionssystem till slut havererar är inget konstigt. Det saknas nämligen incitament till något annat, per definition.

Det som i detta läge däremot förvånar är att samma politiker gör allt i sin makt för att motarbeta ekonomisk kunskap och allmänbildning (t.ex. via skolan) och stimulans av eget sparande. Allt är tydligen bra så länge alla har det lika jävla dåligt? Att det är så innebär att politikerna skapar ekonomisk ojämlikhet. Enbart de som får dessa viktiga kunskaper nedärvt ges goda förutsättningar.

Ljuspunkten mitt i allt detta är dock att om du gör ett aktivt val någorlunda tidigt i livet, så finns tämligen goda förutsättningar att gå i pension vid valfri ålder, inte när politiker beslutar. Du beslutar.

 

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet och håller med dig! Tänk om detta kunde läras ut i skolor, vilken enorm skillnad det skulle kunna bli

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra inlägg! Kunde inte riktigt hålla mig för skratt:

  "Allt är tydligen bra så länge alla har det lika jävla dåligt?"

  Det är är ju definitionen på socialism. Eller avundsjuka i mitt tycke. Men så fungerar det ju här i "trygga" Sverige. Färre och färre personer jobbar och sliter allt mer och mer för att försörja allt fler.

  Inte enbart p.g.a en helt oansvarig migrationspolitik som urholklar systemet av sig självt...men även för att det helt enkelt är den utveckligen vi ser framöver med mer och mer digitalisering och automation så kommer det inte gå att snurra på i samma takt som förr. Oavsett om vi vill det eller inte!

  Det är anmärkningsvärt att man vill höja pensionsåldern till 70 med motiveringen att "vi blir äldre och äldre". Det borde vara baserat på hur mycket skatt man betalt in eller dylikt så att man kan välja att gå tidigare om man bidragit mer än övriga - men det är min åsikt.

  Som det är nu bestraffas du för utbildning, kunskap och driv genom att "värna" om Sverige med en skatt som inte bidrar till någonting förutom att försörja den skara som inte vill förändra sitt liv i rätt riktning.

  Värsta hyckleriet är det ju att du betalar mer och mer skatt för löner över ~38000 men att du INTE får höjda ersättningar av t.ex allmänpension, försäkringskassan osv. Du bara betalar till absolut ingen självnytta.

  Att jobba tills jag är 70 är totalt uteslutet och jag tror inte min generation (35-40) kommer att acceptera det. Vi får se vad som händer men det lär bli en reform innan jag är 65 - det är jag övertygad om!

  Tack för en grym blgog :)!

  SvaraRadera