Adtraction

måndag 22 oktober 2018

Rebalansera ?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Om tidshorisonten är lite längre så medför aktiemarknadens riskpremie att du bör förvänta dig högre avkastning över tiden med aktier. Konstigt vore det annars. Med dagens låga korträntor så visar nedan graf att det kostar betydande summor över tiden att ligga tryggt placerad i korträntor (enligt Nasdaqs data).


Men för att åtnjuta aktiemarknadens avkastning över tid så behöver du ha en hög tolerans för att stundvis förlora pengar. I ovan graf uppgår den största förlusten för en aktieportfölj till 52,2 procent.
Då känns det i magen. För att ta del av en stor del av aktiemarknadens avkastning, men samtidigt dämpa risknivån, så finns det olika systematiska rebalanseringstekniker som fördelar pengarna mellan räntor och aktier. Faktum är att en del av dem är rätt vettiga, och det är något jag själv nyttjar i en del av mitt pensionssparande, då jag inte vill lägga allt för mycket tid på det utan låta tid i marknaden skapa avkastning. T.ex. kan något så enkelt som årlig rebalansering fungera ganska hyggligt. För där gäller det verkligen att våga vara uthålligt placerad i aktier, men samtidigt ha en risknivå man är bekväm med. Det är något som är värt att fundera över, för många har ganska betydande summor placerade där. Hur gör du?

Ovan strategi är förhållandevis enkel att billigt skapa själv, men vill man inte det så finns olika varianter av fonder för saken. Tänk dock på avgiften och jämför mot avkastningen. :
Länk till fonder hos Avanza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar