Adtraction

söndag 30 december 2018

Årskrönika 2018

Innehåller reklam och annonslänkar.

Året är i princip över och det är dags att reflektera lite. Om vi börjar på det allmänna planet, så har Sverige fortsatt utvecklats i en absurd riktning under det gångna året. Det hela är som att leva i en film, t.ex. Ett herrans liv av Monty Python, fast tyvärr på riktigt.

Vardag i Sverige. Fast ve den som påtalar problemets omfattning. Kanske lika bra vi stänger fler attraktioner än Kaknästornet redan nu? Alltså innan nästa terrorattack tar livet av många i Sverige. 

År 2018 var också året då landets statsminister, ackompanjerad av bidragsmedia, förkunnande att om du inte stödjer vänstern så är du oanständig och högerextrem. För det finns naturligtvis ingen anständig höger, och det finns inte heller någon våldsbenägen vänsterextrem i Sverige. Det räcker att betrakta Socialdemokraternas islamistiska Skåneavdelning för att konstatera den saken, eller hur? De som läst historia vet hur diktaturer frodas, och blir mörkrädda över Sveriges utveckling, där åsiktsförtryck normaliserats. Fokus på personangrepp istället för sakfrågor har blivit vänsterns och medias potenta vapen i Sverige. En sjuk, för att inte säga samhällsfarlig, utveckling.

I Sverige anses det bättre att komma med ännu ett uttalande, än att agera mot problemen. 

Fyra månader efter valet har Sveriges Riksdags högermajoritet inte förmågan att bilda regering,  efter väljarnas tydliga majoritetsbesked. Under tiden sattes nytt rekord i antalet skjutningar och våldtäkter i Sverige, nu bland de värsta länderna i världen på området. Dessutom har de kriminella övergått till att spränga varandra och omgivningen. Så pass vanligt att media knappt ens noterar saken. Somna om liksom. Själv minns jag med saknad det Sverige då en kvinna eller man kunde vandra hem ensam mitt i natten, utan risk för överfall. Faktiskt inte alls så länge sedan... Innan Reinfeldt och Löfven öppnade ditt hjärta och din plånbok.

Men, nu över till roligare ting som privatekonomi. Det har i modern tid aldrig varit viktigare att ta hand om sin egen och sina närmastes framtid givet Sveriges situation. En sammanställning av familjens totala ekonomi visar att nettoförmögenheten i år ökade ca 4 procent. Det låter kanske inte mycket, men blir en hel del monetärt sett. Mestadels drivet av en hygglig utveckling för pensionsmedel. Tittar vi på den totala aktiedepån så landade vi på ett svagt plus, vilket inte är något att skriva hem om direkt.

      
Å andra sidan utvecklades 2018 till ett år med turbulens på aktiemarknaderna globalt.

En ploj, men smått kul funktion Avanza lanserat i år.

Notera hur USA gått avsevärt starkare än de flesta marknader och speciellt mot Europa under året. Sett i det perspektivet är jag ändå nöjd med att ha försvarat kapitalet i rådande läge. Tradingen bidrog positivt till resultatet även i år, ungefär i linje med föregående år. Det gläder mig något att algoritmerna levererade även ett år som detta, och här visade sig nyttan av diversifiering av metodik. Jag tog mig i år slutligen tid med att sammanställa utdelningar för de sista tio åren. Faktum är att aggregerade återinvesterade utdelningar för denna period motsvarar ca 16 procent av totalt aktiekapital. Det är rätt bra om jag beaktar att utdelningar inte är mitt huvudsakliga fokus och att portföljen avkastat bättre än index över tid. Utdelningars kraft och stabiliserande verkan ska absolut inte förringas. 

Hur var ert 2018?

4 kommentarer:

 1. Min första kommentar här. Riktigt bra blogg. Vi är väldigt lika åsiktsmässigt/politiskt samt i investeringsfilosofi vilket gör det extra kul att läsa. Dock är jag ny på investeringsfronten. Såg att du tagit fram Avanzas sammanfattning för året. Riktigt bra funktion! Jag gick plus 0,80%. Rätt bra med tanke på att genomsnittlig avkastning för Avanzas kunder var -8-9% enligt samma rapport. Ser fram emot nästa. Blir jobbigt om det blir ännu ett björnår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Vad nästa år ger har jag ingen aning om, men jag bekymrar mig inte om det heller, då det inte tillhör det jag kan påverka. Man får istället se till att utnyttja det som händer till sin fördel. Går det upp, kul. Faller det, kul att det bjuds ut billigare tillgångar.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Om man tror på evig tillväxt så är börskrascher bara ett tillfälle att köpa in sig billigt, tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man inte skulle tro på konceptet med marknadsekonomi, då blir det problematiskt att ens överväga aktier, någonsin. Sedan är det intressant att folk ofta nyttjar ordet "krasch", istället för det mer naturliga nedgång?
   Tack för kommentaren.

   Radera