Adtraction

tisdag 4 december 2018

Post mortem - Starbreeze

Innehåller reklam och annonslänkar.

Så har det då hänt... Starbreeze tappade i veckan i princip allt sitt värde, och det snabbt. Själv får jag nästan tänka tillbaks till IT-bubblan för att dra mig till minnes något liknande. Jag ser det här som en nyttig påminnelse om risken som alltid närvarar i aktiemarknaden. Vad kan man dra för lärdomar?

Sida upp och sida ned med försäljningar av ledningen, innan det brakade.

Detta är inte första, och förmodligen inte sista gången, man kan konstatera stora utförsäljningar av insiders precis innan en kritisk händelseutveckling. I detta fall rörde det sig om stora utförsäljningar även efter en kraftig kursnedgång.

Under q3 såldes familjesilver ut (dvs. rättigheter, Dead by daylight). I övrigt höll vd fanan högt i  rapporten, inte ett ord om det kritiska läget utan snarare tvärtom (i.e. läs lögn). Man menade att det nu floppade spelet hade fått bra press i media, vilket dock kan diskuteras, och att pipelinen såg mycket bra ut. En konvertibel förföll under kvartalet och förlängdes med ett år, en slags betalningsinställelse och likviditetskris i sig, som borde fått betydligt mer fokus av analytiker kan man tycka. Tittar man i balansräkningen så ser det tunt ut på riktiga tillgångar. Vad är VR-posten egentligen värd, kanske noll? Goodwill och immateriella värden i spel, vad är värdet där egentligen? Översatt till antal spel så ser man att ledningen investerat tämligen summor, som medfört krav på stora försäljningsframgångar bara för att täcka kostnader. Är det ett ansvarsfullt sätt att bedriva verksamheten i en så pass konkurrensutsatt sektor? Samtidigt har utvecklingstiderna för spelprojekten tillåtits vara osedvanligt långa jämfört med konkurrenter.

Ex vdn Bo Andersson Klint är uppenbarligen karismatisk, för trots det utsatta läget så lyckades belåningen fortgå och ett flertal stora fonder återfinns i ägarlistan, och ett antal analytiker duperades helt. Detta väcker frågan om det faktiska värdet av och de stora nackdelarna med uppdragsanalys.

Satsningen på VR fick bitsk kritik av andra centrala personer i branschen långt tidigare, och hade det inte varit för den så kanske bolaget stått starkare idag? Jag förstod själv aldrig den hypen och utvidgningen av verksamheten, samtidigt som spelportföljen och kundbasen var skral i övrigt. Spelsektorn är tuff och konkurrensutsatt, det finns en god anledning till att många av de mer framgångsrika bolagen i sektorn idag inte har denna typ av hög operativ risk i kombination med hög finansiell risk. Blickar man ett par år bakåt, så tycker jag Starbreeze ger en bild av en verksamhet med svagt fritt kassaflöde, där man därför tagit in nya pengar ett flertal gånger, vilket är ett vanligt varningstecken. Ledningen satsade i princip allt på rött i rouletten under sista tiden.

Länk till Starbreeze hos Avanza

1 kommentar :

  1. Det verkar verkligen som att inte allt gått rätt till och att tonen i senaste rapporten var väldigt mycket mer positiv än det nu visat sig ha varit för bolaget. Ändå tråkigt för de anställda när ett företag går såhär.

    SvaraRadera