Adtraction

torsdag 7 februari 2019

Pensionsmedel försnillas

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag såg nedan för en tid sedan. Saken är den att det är knappast vare sig första eller sista gången jag hör detta. Faktum är att jag själv råkat ut för något liknande för länge sedan.


Ärligt talat, vad är det för fel på den här branschen? Vad är det för fel på de personer som låter det här bara rulla på? En slags legaliserad stöld av pensionsmedel som våra pensionsbolag ägnar sig åt. Och inte nog med det, för LF har naturligtvis i det här fallet även levererat en så otroligt kass avkastning, man tror knappt ens det är möjligt att åstadkomma något så fullkomligt kass. Men, det är väl därför de låser in kundernas pengar?

Det vore intressant att höra vilken förklaring LF och branschen har till att det ser ut såhär för tämligen många kunder, än idag? För det är knappast ett komplext problem att lösa på kort tid. Men ibland saknas viljan, ibland fungerar det inte med något annat än ändrad lagstiftning, tydligen.

Har du, eller någon bekant, möjligen råkat ut för något liknande med pensionsmedel?

5 kommentarer:

 1. Kan ge en liknande anekdot som jag påminns om varje gång jag loggar in på banken :) Nån gång för en massa år sedan (antagligen via sommarjobb på 90-talet, möjligen via ett arv?) har en arbetsgivare betalat in ~500 kr i en pensionslösning via LO (har aldrig varit medlem!) dessa nådde ett värde av 0kr runt mitten av 00-talet tack vare avgifterna, men pensionskontot står kvar och går inte avsluta, så en tacksam påminnelse om uselheten hos de som vill förvalta dina pengar =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sorgligt att det kan gå till så.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Riktigt så illa som det som beskrivs i inlägget har jag inte varit med om, men jag har en lite annan variant på oseriös hantering av tjänstepension:

  När vi sent omsider fick tjänstepension där jag jobbar så hanterades allt genom en pensionsmäklare. Det landade till slut hos Nordnet, vilket jag inte hade något emot då det innebar att jag fick sköta mitt innehav själv (= satsa på utdelningsaktier, givetvis).

  Det pensionsmäklaren dock "missade" berätta var att det blev en låst courtageklass på 99 kr per affär, som inte gick att ändra på egen hand, så han skulle få en del av kakan genom alla transaktioner som gjordes. Jag var allt annat än nöjd när jag upptäckte det och det tog helt STÖRT lång tid att få bort det, då han gjorde precis ALLT för att sätta sig på tvären och hindra det. Är uppenbart att han inte hade räknat med en kund som hade lite koll på det här med aktiehandel, utan att han skulle kunna casha in lite enkla "bonuspengar".

  Efter att jag skällt ut honom och anklagat honom för att vara oseriös samt snudd på kriminell gav han slutligen med sig, så vi fick Nordnets vanliga courtage-klasser. Men det tog bokstavligt talat veckor att få till ändringen.

  Ska avslutningsvis inte sticka under stol med att det var väldigt skönt att få sätta åt honom. Han var ganska gnällig mot slutet, när han insåg att slaget var förlorat :)

  SvaraRadera
 3. Det där var en för mig ny variant på bedrägeri. Man undrar ju varför Nordnet sluter den typen av otroligt oseriösa avtal? Det sätter även Nordnet i mycket dålig dager, om det är så att detta är ett vanligt upplägg. Det här med pension tycks vara ett attraktivt område när det gäller att lura till sig andras pengar.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är lite oklart vilken typ av avtal som fanns på plats mellan pensionsmäklaren och Nordnet, men deras kundtjänst kunde inte göra något när jag först kontaktade dem - de hänvisade till pensionsmäklaren, vars avtal med oss tydligen dikterade även vad Nordnet fick göra. Jäkligt skumt alltihop. Nu när pensionsmäklaren är ute ur bilden har jag dock inga problem med Nordnet och tycker det fungerar finfint.

   Radera