Adtraction

söndag 10 mars 2019

2 and 20

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag lyssnade i veckan på en podd med Avanza där de intervjuade 2 av förvaltarna från Nordic Cross Asset Management. Tittar man på den rätt nya småbolagsfonden så framgår det att de har viss talang givet förra årets förvaltning, och det borde de ju efter alla år i branschen bakom sig.

Men, nu till det negativa. De för kunderna fullkomligt förödande avgifterna. Det här med 2% fast avgift samt 20% av avkastningen över tröskel är fullkomligt absurt. Det är inte sunt någonstans. 


Låt oss säga att du investerar 100,000 kronor som växer 8 % per år. Efter tio år har då mer än 50 % av avkastningen försvunnit i avgifter. Med detta sagt så anser jag att de som gör ett bra jobb bör ha bra betalt. Men, att de blir Miljardärer på t.ex. pensionsmedels bekostnad, det är fel.

Till hedgefonders försvar så sägs att de har förmågan att minska risken, i termer av volatilitet. Ja, så kanske det är givet verktygslådan. Men, låt oss komma ihåg att merparten av dem kommer att misslyckas med just detta och det är tämligen svårt att skilja ut vinnarna på förhand. Se bara på t.ex.
Catellas haveri, och det finns många fler exempel i Sverige. Är det rimligt att de då delar uppsidan, men inte nedsidan? Sådan skevhet i incitament är inget för mig.

Fråga dig själv varför du investerar i en hedgefond. Om det är för att minska volatiliteten, då ligger kanske problemet i att du har investerat mer än du borde för att ha en god nattsömn? Om så är fallet, minska då beloppet något på börsen istället. Så har du pengar vid sidolinjen, redo att köpa billigt vid eventuella nedgångar. Det bör dämpa din nervositet och samtidigt öka din avkastning över tid. Att "ha rätt pengar på börsen" är viktigt för framgångsrik förvaltning. Rädda pengar gör betydligt sämre affärer.

Länk till NC Small Cap Edge

2 kommentarer:

 1. Alltid ledsamt med höga avgifter. Rimligare nivå vore 0,9 % och 20% på överprestation över OMXS vid samma risknivå på 18 månaders rullande. Att slå index är enkelt, bara att belåna portföljen och du kommer i perioder gå bättre - av i stort sett slumpskäl. (Men även periodvis sämre)

  Man kan utnyttja deras förmåga genom att köpa samma bolag själv om man har kapitalet för att göra det effektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, formuleringen har de filat på, när det gäller den sk prestationsbaserade ersättningen. Det låter bättre så än att påstå att de tar hälften av avkastningen, eller hur?
   Tack för kommentaren.

   Radera