Adtraction

torsdag 14 mars 2019

Yacht ?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag skrev tidigare i veckan ett inlägg om hedgefonders avgifter. Men låt oss titta på avgifterna ur ännu ett perspektiv.


Anta att kapitalet växer med 8 procent per år före avgift, att avgiften är "2 and 20" samt att förvaltaren återinvesterar avgiften i fonden efter avdrag för dennes kostnader. Då inses att förvaltarens kapital efter ca 20 år kommer att överstiga kundens kapital.
  
Det här låter naturligtvis fullkomligt absurt för de flesta, men saken är den att liknande situation har inträffat i Sverige fler än en gång och betydligt fler gånger i t.ex. usa. Trots detta så fortsätter framförallt institutioner att placera stora pengar i hedgefonder. Varför ifrågasätter inte media intensivt att t.ex. pensionskapital placeras i sådan värdeförstörande verksamhet? Vilka svenska institutioner är beredda att förklara sig?

Avgifter är en av få saker du själv kan kontrollera i en osäker omvärld. Ta tag i det så du inte blir lurad. Därmed inte sagt att man bara ska fokusera på priset, men se till att rensa bort orimligheter i din portfölj.

2 kommentarer:

 1. Det är främst den prestationsbaserade avgiften som jag tycker är horribel. 20% på överavkastningen. Det är hemskt! Värt det om de presterar kanske 30% per år men ingen kommer upp i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är horribelt. Och märkligt att de sätter så pass höga avgifter att det är det som gör det omöjligt att bli kund.
   Tack för kommentaren.

   Radera