Adtraction

torsdag 20 juni 2019

Index eller inte?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Har du också någon gång reflekterat över den evigt pågående diskussionen om hur omöjligt det är att slå index? Det är tydligen inte ens lönt att försöka, för det går inte enligt experterna. Ofta samma experter som själva aldrig förvaltat en endaste krona. 


Jag är själv ingen expert, men jag har slagit index i den portfölj jag förvaltar på uppdrag sedan ca elva år tillbaks. Det är jag självfallet lite stolt över, och det mig nog ivartfall lite "bragging rights"? Målsättningen med den här portföljen är att till måttlig risk avkasta ca 10 procent per år via långsiktig risktagning, och det har jag lyckats med över tid.

Nu är det väl som så att fonder ofta hamnar rejält efter index redan i inledningen av loppet, varje år, med tanke på omotiverat saftiga avgifter. Själv har jag enbart tagit ca 0,12 procent i avgift samtidigt som kostnaden hålls nere via låg omsättningshastighet, borde jag kanske bli mer girig? Nej. En annan fördel jag har är att kapitalet är tämligen permanent, jag löper låg risk att kortfristiga felsteg ska ge konsekvenser i form av kapitalutflöde. Utan den här överenskommelsen bygger på förtroende oss emellan. Detta uppdrag ger mig inga som helst incitament att leka följa John mot index, till skillnad från de flesta fonder. Utöver detta så upplever jag en ökande fördel av att allt mer kapital allokeras passivt idag. Det öppnar upp för bättre affärer för oss övriga, vi som tänker efter eget huvud. Min tidshorisont är en annan del av edgen, i en allt mer kortsiktig omvärld med allt mer informationsbrus.

Hur är det med dig, hör du till dem som tror mer på passiv indexförvaltning?

3 kommentarer:

 1. Vilka ser du som dina främsta styrkor som gör att just du kommer att slå index över tid?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog främst att jag har en personlighet som är rätt väl anpassad för det här spelet. Sedan har jag lagt de timmar som krävs, haft bra mentor och utarbetat en process som jag kan exekvera på. Ska man slå börsen så får man ju fundera igenom vilken typ av bolag som bör slå börsen och när och varför. Men i grunden är detta idag inget jag funderar så mycket över, jag nöjer mig med att konstatera att jag slår börsen.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera