Adtraction

torsdag 6 juni 2019

Weyerhaeuser

Innehåller reklam och annonslänkar.

Weyerhaeuser är en amerikansk reit som är intressant om man önskar öka sin exponering mot skogssektorn. De är en av Usa's största skogsägare och arrenderar även mycket i Kanada.

Man får ju ståpäls av sånt här, kokhett. Jag är en god människa som nu äger detta som en del av den långsiktiga utdelningsportföljen.

Jag gillar att de, för ovanlighetens skull i usa, har ett ganska relevant och utförligt riskavsnitt där b.l.a följande faktorer lyfts fram:

- De branscher där vi är verksamma är känsliga för makroekonomiska förhållanden och är följaktligen mycket konjunkturella.
- Hög arbetslöshet, låg efterfrågan och lågt konsumentförtroende kan påverka vår verksamhet negativt. Vår verksamhet är beroende av den amerikanska bostadsmarknadens hälsa.
- Eftersom råvaruprodukter har få egenskaper som skiljer sig från tillverkare till tillverkare är konkurrensen främst baserad på pris. ...Vår lönsamhet med hänsyn till dessa produkter beror delvis på att hantera våra kostnader, särskilt råmaterial, arbetskraft, transport och energi.
-  Vårt resultat och kassaflöden kommer att påverkas väsentligt av utbud och efterfrågan på virke. Timmermarker utgör en väsentlig del av vår affärsportfölj.
- Vi exporterar timmer och färdiga trävaror till utländska marknader (t.ex. Japan, Kina), och vår förmåga att göra det lönsamt påverkas av utrikeshandelspolitiken.
 
De har en storlek och finanser som medger en investment grade rating. Trots det cykliska inslaget så tror jag att dagens pris medger en relativt god långsiktig affär, och även direktavkastningen är på en attraktiv nivå. Nedan ser inte så optimistiskt ut, dags att börja köpa.


Länk till Weyerhaeuser hos Avanza

3 kommentarer:

 1. Hej, håller med. Börjat köpa och på lång sikt blir det nog bra.

  SvaraRadera
 2. Tack för intressant inlägg, kan det vara som så att det nu är läge att köpa in sig i skogsbolag eller bör man vänta 1-2 kvartal när det lägre massapriserna slår igenom helt? Tittar man på många skogsbolag så är deras vinstmarginaler ofta på höga nivåer nu, vilket jag tolkar som att det är lite för tidigt att köpa in sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju också på respektive bolags inriktning, struktur och marknad. För egen del tänker jag mig att Weyerhaeuser var prissatt på en attraktiv nivå av olika anledningar ovan. Jag sökte även direkt exponering i annat än sek. Reala tillgångar är ett bra inslag i varje långsiktig portfölj som jag ser det. I Sverige skulle jag kanske tittat på främst Holmen eller Sca.
   Tack för kommentaren

   Radera