Adtraction

fredag 5 juli 2019

Faktor-fonder

Innehåller reklam och annonslänkar.

Det här med s.k. faktorbaserad fondförvaltning har säkert kommit för att stanna en tid, och kommer nog bli hetare än det redan är idag. Såhär kan det t.ex. låta när marknadsförarna ska sälja in det till dig:

" Factor investing, from a theoretical standpoint, is designed to enhance diversification, generate above-market returns and manage risk. "

Till ovan skulle jag vilja tillägga att när något låter allt för bra för att vara helt sant, då är det vanligtvis inte det. Åtminstone så är det läge att bli initialt något skeptiskt inställd.

En faktorfond som underpresterar index rejält. Som av ett sammanträffande har den marknadsförts hårt.

Även om det finns ett antal olika metoder att utgå ifrån, så har de alla problemet att dessa algoritmer kommer att ha likheter. Detta problem kommer att förstärkas kraftigt när ett allt större kapital jagar likartade möjligheter. Min första invändning mot faktorbaserade tekniker är alltså att edgen bör eroderas över tid. Informationsflödet och tillgängligheten till samma data har aldrig varit större än idag. Jag har därmed svårt att se att det därmed kommer finnas en uthållig edge i detta. Detta oavsett om dessa fonder rimligen kommer att ha kostnadsfördelar jämfört med traditionell förvaltning.

En god sak med de här fonderna kan eventuellt vara att pressen rimligen ökar på traditionella förvaltare att verkligen prestera. Det kommer framöver kanske finnas allt mindre utrymme för halvmediokra fonder som egentligen mest följer index, fast de marknadsförs som aktiva. För att inte tala om obskyrt dyra hedgefonder, där vissa av de mer oseriösa t.o.m marknadsför sig som "lyx produkter". 

Jag tror snarare att det mänskliga beteendet är en desto större och uthållig edge i sig. Skulle jag t.ex. köpa en bil utan att först fundera, granska den och provköra? Nej, givetvis inte. Sak samma vid bedömningen av ett företag. Därmed inte alls sagt att kvantitativa metoder inte tillför något, men just den här typen av storskalig fondförvaltning tror jag inte alls på. Har du någon åsikt?

Länk till Fronteer Harvest

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar