Adtraction

måndag 8 juli 2019

När känslorna styr

Innehåller reklam och annonslänkar.

Idag läste jag ett bra inlägg från Bli Ekonomiskt Oberoende. Det var en recension av en intressant bok om människors personligheter. Och det området är något som intresserar mig, eftersom jag lärt mig den stora betydelsen av det när jag har agerat på börsen genom åren. Bland annat konstateras följande:

" Det har gjorts studier på personer kopplat till deras ekonomiska framgångar kopplat till introversion/extroversion. Det visar sig att inom trading lyckas introverter oftast bättre. Förklaring ligger i att extroverta gärna fokuserar på belöningen (potentialen att tjäna mer pengar) medan introverter tittar på varningssignaler och riskerna. Introverter är bättre på att styra sina känslor (vi vet att det är bra att inte låta känslorna styra på börsen!) och de är också bättre på att skydda sig mot förluster. Introverter är duktigare på att skapa en plan och att följa planen istället för att låta känslorna ta över. Dessa argument är också några av förklaringarna till varför Warren Buffett blivit så framgångsrik och en av världens rikaste. Han är en introvert. Vid en studie av 64 traders hos en bank så drogs slutsatsen att de som presterade bäst var känslomässigt stabila introverter. ..."

Nödläge - när känslorna styr.

Det här med att nyttja känslor är också något som kommit att prägla svensk media och politik allt mer. Media och politiker som uppenbarligen förkovrat sig djupt i förebilder som Karl Marx, Hitler och Mussolini nyttjar nu deras metoder till känslobaserad manipulation. Ett exempel på det är att termer som "klimatnödläge" nämns i debatten, och tonläget går högt till och med från statsministern när det kommer till att demonisera sina motparter. Demonisera de som ifrågasätter, istället för att ta debatten sakligt. Ingen i sekten reflekterar över att de, likt en rattfull, styrt landet rakt i diket med dessa metoder.

" Anxiety can lead to panic attacks that occur when the amygdala sends signals that a person is in danger, even when there is no real threat. "

Vad är då syftet med den typen av hätsk och direkt farlig retorik? Jo, det är att styra genom att framkalla en känsla av hot och rädsla, att aktivera amygdala. När rädslan finns så ifrågasätts inte makten, för då gäller det att handla snabbt istället för eftertänksamt. Då blir det betydligt enklare att styra. Det är därför Sveriges politiker och media i samspel dagligen maler ut sitt envetna budskap.   

1 kommentar:

  1. Klockrent bra. Du har helt rätt och det har blivit värre i takt med att klarsyntheten hos folket blivit bättre. Då skruvas tonläget upp och det räcker inte med att jorden ska gå under, den ska gå under i svavel och eld.

    SvaraRadera