Adtraction

tisdag 10 september 2019

Spiltan

Veckans besked från Investment AB Spiltan kan jag enbart se positivt på. Aktien har tyvärr haft en tendens att handlas omotiverat långt under substanvärdet av flera olika skäl. Så något måste återigen göras.

Styrelsen för Investment AB Spiltan har för avsikt att kalla till en extra bolagsstämma senare i höst och besluta om en split på 100:1 av Spiltanaktien. Samtidigt vill man även besluta om möjligheten för aktieägarna att göra inlösen av maximalt 3 av 100 nya aktier efter spliten. Förslaget är att göra inlösen till ca 80 % av den uppskattade substansen, vilket innebär att aktieägarna kommer att kunna lösa in aktier för ca 120 miljoner kronor.

Avsikten med beslutet är att underlätta aktiehandeln, så att fler får möjlighet att köpa aktier i Spiltan för ett mindre belopp varje månad. Den höga aktiekursen har dessutom bidragit till ett säljtryck på Spiltanaktien och är en av anledningarna till den höga substansrabatten. Kombinationen av split och inlösenprogram, gör det möjligt för aktieägare att delvis minska sitt innehav. Notera att det givetvis kommer att vara frivilligt för aktieägare att lösa in en del av sina aktier. Historiskt har det ofta varit en dålig affär att sälja aktier i Spiltan, även om det självklart kan uppstå tillfällen i livet när man behöver pengar till annat.


Spiltan är en av de aktier som jag genom åren tjänat en hel del pengar på, men jag ämnar själv inte sälja än på länge. Jag ser en fortsatt stor potential i deras portfölj och jag gillar verkligen deras företagsfilosofi. Det är svårt att inte gilla detta bolag, vars ledning under lång tid levererat en mycket hög årlig avkastning.

https://www.pepins.com/market/listing

4 kommentarer:

 1. Den huvudsakliga anledningen till att jag inte köper är att man inte är noterad på någon vanlig marknadsplats. Handel en dag i månaden kan jag acceptera men inte när ISK inte fungerar.
  Att Paradox väger så tungt i portföljen gör sitt till också. I princip kommer Spiltan och Paradox följas åt och då köper man hellre Paradox som är noterad. Det måste vara en saftig rabatt för att välja Spiltan istället.
  Priset per aktie är irrelevant för mig. Några småsparare kanske inte kan lägga in 13k men de står antagligen totalt för en så liten volym att det är betydelselöst.

  SvaraRadera
 2. Pepins är en fungerande marknadsplats sedan länge, det är inga konstigheter alls med det. Beträffande ISK så är det ju faktiskt bättre med vanlig depå skattemässigt för de som är långsiktiga.
  Det är även på gång att Pepins ska göras till mtf och därmed ska du nog kunna handla i isk framöver, vet inte när det sker men det jobbas på.
  Sedan skulle jag vilja påstå att skattefrågor är det sista man ska tänka på när man gör en investering i ett bolag. Det är bra mycket viktigare att du investerar i rätt bolag på rätt sätt. Jag begriper inte hur du resonerar om Paradox, det är väl självklart att det är bättre att köpa till rabatt än att betala fullt pris? Idag har Spiltan runt 3000 aktieägare, jag tror nog det påverkar vad en aktie har för prisnivå även om det rationellt inte ska göra det.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Jag håller faktiskt med Kalle. Jag gillar inte riktigt att köpa aktier på marknadsplatser där man är begränsad. Vill kunna köpa och sälja vilken dag jag vill.

  Hade Spiltan handlats på en vanlig börs hade jag sannolikt varit aktieägare där för jag gillar både Spiltan och Per H.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. För egen del tycker jag det faktiskt det är lite smått befriande att slippa se dagliga börspriser på detta ganska stora innehav. Det hjälper definitivt till när det kommer till att tänka långsiktigt, och vara med på den riktigt stora resan när värden byggs.
   Tack för kommentaren.

   Radera