Adtraction

lördag 14 september 2019

Paradox

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag har inte hunnit med att titta till mitt innehav i Paradox, men i veckan blev det av. Det kan bli så att man får skjuta upp det där ibland, med de bolag där man nästintill vet att ledarskapet levererar bra över tid. En titt på aktiekursen visar dock att många, även så kallade analytiker (förlåt, courtage-jägare menar jag), tydligen fortfarande fokuserar på enskilda kvartal och enskilda spelsläpp, i tron att det säger allt för mycket om hur ett spelbolag mår. Trots hur digitaliseringen bevisligen förändrat branschen, distributionen och spelens livscykler och intjäning i grunden. Det sistnämnda kan du t.ex. se mer av i ett av mina äldre inlägg ,om du vill förstå vikten av det.

Jag ser gärna fler "floppar", om de miljonsäljer med tiden som denna...

Kostnaderna är, tack vare verksamhetens natur, mer stabila än intäkterna för Paradox och därför gillar jag att betrakta utvecklingen utefter r12. På rullande 12 månader så ökar omsättningen med mer än 20 procent, vilket är bra. Trenden ser fortsatt stabil och trevlig ut. Resultatet och det fria kassaflödet hålls dock tillbaks av fortsatt ökande investeringar i marknadsföring (up front) och nya spel. Det syns tydligt i siffrorna att ledningen fokuserar på att bygga värden genom återinvestering inför framtiden. Precis så vill jag se ett bolag med hög avkastning på kapitalet agera, speciellt bolag med trovärdigt entreprenöriellt ägarskap i bakgrunden, till skillnad från bolag med sviktande framtidstro och desto högre utdelning. Satsningar på produktutveckling och ett starkt varumärke är det som driver framtida organisk tillväxt.

Här går jag alltså något emot Carnegies anmärkningsvärda tyckande om hur ett bra bolag bör drivas, eller vad som kan anses som bra spel, eller hur ett spels livscykel idag kan se ut eller påverkas. Jag upprepar, bra bolag drivs inte i syfte att frisera kvartalssiffror för att tillfredsställa junioranalytiker. Jag tycker det är direkt pinsamt när analytiker kommer med synpunkter av det slaget. Inget sänker mitt förtroende för en mäklarfirma mer, än den typen av direkt konstiga resonemang. Har junioranalytikern gjort bort sig i sina kortfristiga estimat, så är det inte bolagets problem.

VD var i sin kommunikation ärlig och tydlig med att spelarnas initiala reaktion på det nya spelet Imperator Rome inte var "så positivt som man hade hoppats på", men att åtgärder hade vidtagits för att bättra situationen via gratis uppdateringar. Notera att långt ifrån alla vd:ar jag sett genom åren kännetecknas som rakryggade, även när det kommer till snedsteg. Förmodligen bidrog detta till aktiemarknadens sura reaktion efter rapporten. Det är naturligtvis inte bra när sånt här sker, men det är viktigt att se att bolaget ändå visar prov på interaktion med kunderna och förmåga att rädda situationen när det väl händer. En del av hela värdet i Paradox ligger ju i styrkan de har i sin nisch och kundkontakten. Själv anser jag att variationer i enskilda spelsläpp verkar vara en naturlig del av branschen som sådan. Det viktiga blir att se till spelportföljen som helhet, precis som när man hanterar en bra aktieportfölj. Det måste till viss diversifiering och bra riskhantering i kapitalallokeringen även i ett spelbolag. Jag vill minnas att det var ett liknande läge när Stellaris släpptes, vilket nu har sålt i åtskilliga miljoner exemplar ändå. Det faktum att antalet spelare som är aktiva varje månad har dubblats sedan 2015 tyder ju också på att Paradox gör någonting rätt i sin helhet, trots vissa snedsteg emellanåt.

I början av Augusti släppte de Age of Wonders: Planetfall och det tycks ha mottagits bra av såväl media som spelare. Age of Wonders: Planetfall generated the highest launch month sales of any title in franchise history, said Piscatella. De har jobbat 4 år på det sistnämnda, så det är en viktig seger. Kul att förvärvet av Triumph Studios därmed visar sig få en god start. Paradox betalade 242 miljoner kronor för detta förvärv (varav merparten prestationsbaserat över flera år), alltså ett i sammanhanget tämligen lönsamt förvärv. Exempel på bra kapitalallokeringsförmåga.

Värderingen är inte särskilt  avskräckande idag, givet utsikterna som jag ser det. En uppfattning som även storägaren Spiltan tycks dela, då de nu avser återköpa aktier.             

Länk till Paradox hos Avanza

4 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! Lyssnade på Börsplus podd om Paradox och tycker de ser lite intressanta ut. Blir sannolikt inget köp ändå då jag är grymt ointresserad av branschen men det är alltid möjligt att ändra sig ;)

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, den podden har jag inte lyssnat på. Ja, man ska ju äga det man har en vilja att förstå sig på, som de brukar säga. Jag tycker själv det är en kul bransch. Det är inte många branscher där det finns en sådan optionalitet i möjlig uppsida som när ett spel slår stort globalt.
      Tack för kommentaren.

      Radera
    2. Nu har jag snabbt lyssnat igenom det där avsnittet i Börsplus. Jag blev lite överraskad, för normalt sett så har jag uppfattat Benson&Co som personer som tänker innan de pratar. Men i det här fallet var det mest lösa spekulationer utan underbyggnad, där ingen i studion ens tycktes vara intresserad spelare själv. Märkligast var kanske jämförelsen med casino/spelssektorn ändå? Det verkar vara konsensus just nu, bland förståsigpåarna, att dissa datorspel. Varför vet jag inte, men de går väl på samma lunchkrogar runt Stureplan kanske.
      Tack för kommentaren.

      Radera
    3. En annan grej kan vara att spelsektorn inte är en kvartalsdriven sektorn i grunden, där du med säkerhet därmed inte kan göra trovärdiga kortsiktiga prognoser med enkelhet. Trots det så är det exakt vad analytikerna ger sig på då det är det som driver courtage. Kortsiktigheten insatt i fel sammanhang kan kanske vara en förklaring till snurret, jag vet inte. En annan verkar vara tilltron till "big data always gets better results", när man hör vissa resonemang.

      Radera