Adtraction

tisdag 26 november 2019

Är det trovärdigt?

Eftersom jag är Smålänning så är det en självklarhet att jag har koll på kostnader. Därmed var det en självklarhet att jag blev intresserad när jag hörde talas om Savr ,som ett efterlängtat alternativ till det oligopol Avanza och Nordnet har bibehållit så pass länge. Jag har dock lärt mig att försöka undvika att vara dumsnål, för det brukar straffa sig. Att vara dumsnål i det här fallet skulle vara att flytta sina fonder enbart av kostnadsskäl, utan att göra någon form av due dilligence alls.

Jag har därför även luskat lite i bakgrunden till Savr. Det är ett ungt företag som registrerades 2016, så risken är kanske inte obefintlig att de tvingas stänga om allt inte går som tänkt. Den risken föreligger dock, som bekant, även för stora banker. Men då är det viktigt att fondandelarna står helt på mig och är alltså separerade från verksamheten i Savr. Sparandet omfattas även av det statliga investerarskyddet och insättningsgarantin gäller för eventuella likvider på kontot. Därför kommer jag initialt att begränsa familjens insättningar till en halv miljon kronor.

Pengarna förvaltas i formen investeringssparkonto, vilket sker via Fondab.

Fondabs historik.

Fondab står i sin tur under Finansinspektionens tillsyn. Vad det nu är värt i praktiken, givet historiska fadäser? Fondab ingår dock i en koncern med 10 bolag, och koncernmoderbolaget utgörs av meriterade Nordic Capital Fond Viii. Med detta känner jag mig således helt trygg. Det här kommer helt klart bli en riktigt vass konkurrent till oligopolet, äntligen!

Länk till Savr
           

2 kommentarer:

 1. Konkurrens behövs onekligen. Modigt att våga gå i bräschen. Ska ta mig en funderare om man vågar trycka över fonderna till savr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag känner mig så modig i detta fall. Men rent rationellt känns det dock som ett bra val att rösta med fötterna. Om ingen gör något så kommer ingen ändring heller att ske av oligopolet.
   Tack för kommentaren.

   Radera