Adtraction

lördag 23 november 2019

Plötsligt händer det

Jag betalar gärna en rimlig avgift när fondförvaltare gör ett bra jobb, för aktiv förvaltning på riktigt. Men, det som verkligen stör mig är hur aktörer som t.ex. Nordnet och Avanza i princip har kommit att missbruka sin starka marknadsposition (oligopol) som distributörer av fonder genom så många år.
Oerhört saftiga avgifter för en tjänst som egentligen inte tillför så pass mycket i grund och botten.


Avanza har på sin nya plattform lanserat en tjänst som borde varit en självklarhet för länge sedan. Nämligen möjligheten att studera hur stora fondavgifter du betalt till dem per år. Gå in och ta en titt, om du inte redan gjort det. Hälften av dagens fondavgifter tillfaller faktiskt inte förvaltarna idag, utan de hamnar istället i lönnfeta mellanhändernas fickor. Det blir väldigt mycket pengar med åren, speciellt om du även räknar på ränta på räntaeffekten. Jag kan för egen del bekräfta att fondavgifter är en av hushållets största utgifter varje år, sjukt nog. Då är jag ändå aktiesparare i grunden.

Nu finns det dock ett nytt alternativ i form av Savr där du kan köpa över 1,300 fonder utan att år efter år betala feta provisioner. Alltså för samma fonder som hos t.ex. Avanza eller Nordnet. Resultatet blir att kunderna betalar upp till 50 procent lägre avgifter, varje år. Notera dock att avgifterna för frekventa fondbyten i utländsk valuta kan kosta dig en hel del även hos dem. Alltså samma fulspel som hos övriga aktörer vad detta beträffar. De tar även en avgift på 0,09 procent av kapitalet årligen.  Även Fondbolagens förening uppger sig vara positiva till denna nya uppstickare. Det är framförallt för aktivt förvaltade fonder, som av naturliga skäl kostar mer, som skillnaden är mest framträdande.

Tanken är att Savr med tiden ska bli lönsamt genom att tillhandahålla olika former av kringtjänster som t.ex. analys, rådgivning och belåning. Det tycker jag själv är en betydligt rimligare och sundare affärside än dagens situation. Detta kan komma att bli av mycket stor betydelse, framförallt för de som pensionssparar i fonder. Idag äter Avanza och Nordnet din framtida pension, det är inte rimligt. Fonder uppger att avgifterna är höga för att Avanza och Nordnet kräver allt högre provision. Mot den bakgrunden är det en självklarhet för mig att stötta detta nya alternativ.

På det glada 80-talet kostade det vansinniga belopp att handla aktier. Så är det än idag för fondspararna. Det är verkligen dags för en förändring, det är dags för någon som ställer sig på spararnas sida. Krossa oligopolet! Den som söker ett blankningscase kan för övrigt notera att Avanza idag handlas till skyhög värdering, samtidigt som konkurrensen nu hettar till. Den värderingen bygger på att skyhöga avgifter på fonder kvarstår i evighet.

Länk till Savr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar