Adtraction

onsdag 22 januari 2020

Potentiell 10 bagger ?

Innehåller reklam och annonslänkar.

Det intressanta danska micro cap bolaget Risk Intelligence noterades under sommaren 2018 och det har varit en volatil kursresa sedan dess. Den som enbart snabbt tittar på deras siffror blir förmodligen något avskräckt. Men, den som tar sig lite mer tid och läser prospektet från ipo:n kan konstatera att verksamheten i princip tuffar på och i enlighet med de tuffa målsättningar som då kommunicerades.   

" Vi har byggt vårt bolag i nästan två decennier i varsam takt, självfinansierat fram tills 2017 med mycket begränsade försäljnings- och marknadsföringsresurser. I dagsläget är kärnan i vår tjänst vår data, kunskap och teknik, ett system som är väldigt skalbart i vår existerande marknad och på den mycket större LandRisk marknaden. Under de kommande tio åren omvandlas det till en verklig möjlighet att skala upp vår verksamhet i takt med en marknadsandel på 10-20 procent av den totala adresserbara marknaden på 1-2 Miljarder DKK och med en betydande vinstmarginal på ca 30 procent. .."

Ägare av kött och blod, kan det bli bättre?...


Siffrorna ser kanske än så länge inte mycket ut för världen, men det är från och med nu som den riktigt intressanta utvecklingen tar sin början, det är nu de ska skörda frukterna av en intensiv investeringsfas. Jag äger inte detta bolag baserat på historiken, utan baserat på vart jag tror bolaget kan befinna sig om 5-10 år. Det är den transformationsresan jag vill vara med på. Min plan är att öka innehavet kraftigt, i takt med att bolagets ledning exekverar framöver. Listan med kunder som gett bolaget sitt förtroende tyder enligt mig på en stark marknadsposition. Den mycket höga årsvisa förnyelsegraden på abonnemangen tyder på att kunderna är trogna och uppskattar de tjänster som bolaget levererar. Under de första 9 månaderna 2019 så växte bolagets omsättning dessutom organiskt med aptitliga 43 procent. Alltså något som relativt få bolag kan matcha idag.

Det var med stort intresse jag noterade pressmeddelandet nyligen, en viktig milstolpe som bekräftade deras första införsäljning av LandRisk :

" ..The first client to sign up for LandRisk is a European government agency, which unfortunately cannot be named. The client now has a subscription to the full Risk Intelligence System (MaRisk+PortRisk+LandRisk).

CEO Hans Tino Hansen says “We are very pleased to sign the very first client for LandRisk. A significant milestone for Risk Intelligence and a strong signal to the market that we are delivering on our targets. There are already a number of promising opportunities in the pipeline and we are in process with trials and discussions on how this will improve these companies’ security mitigation against cargo crime and other security risks. These companies are bigger, more complex and more differentiated than the majority of our maritime clients and require a different sales approach. Since the launch we have received very good feedback on LandRisk that convinces us that we will reach our targets.”

The majority of LandRisk potential clients who are in discussions with Risk Intelligence include international consumer electronics and pharmaceutical producers with complex logistical networks as well as logistics providers. Risk Intelligence tailor the LandRisk module to the individual needs of these organisations, applying a comprehensive approach involving multi-department resources from Risk Intelligence and the potential client in the process. Whilst the time involved is greater, the revenue generated by this new type of client relationships is higher than the existing maritime markets.  As the clients get to license renewal at the end of their initial license period the marginal cost of renewal per client will move towards zero. .."


Den i sammanhanget relativt svaga balansräkningen utgör en risk. Å andra sidan kommer inte det som någon direkt överraskning, utan är en följd av den ambitiösa satsningen under 2017-2019 på att skapa förutsättningar för framtida stark tillväxt och lönsamhet. Det finns dock folk med kapital i ledningen och runt bolaget, så jag är inte allt för oroad för detta. Dessutom är det under 2020 vändningen kommer lönsamhets- och kassaflödesmässigt.

Man skulle förmodligen kunna applicera en esg-faktor på värderingen. För bolaget arbetar för att skapa en tryggare omvärld, ett gott och hållbart syfte såväl som något. Dagens värdering räknar, som jag ser det, långt ifrån in en framgång med den strategi ledningen arbetar efter. Detta samtidigt som den fundamentala utvecklingen i bolaget är sund och bygger förtroende hos mig.

Hur ser du på Risk Intelligence? Äger du några aktier, likt mig?

Länk till Risk Intelligence hos Avanza

5 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt ägt dem ett par dagar precis vid noteringen och för min del blev det en bra affär. Sedan dess har de inte rosat marknaden direkt men jag tror att deras verksamhet ligger i tiden och att de verkar vara duktiga på det de gör. Har handeln i aktien varit bra eller är det svårt att handla den?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Jag ägde den också vid noteringen och gjorde en bra trade då. Men idag äger jag inte för den kortfristiga utvecklingens skull, utan jag ser aktien mer som ett fynd på sikt. Det intressanta är ju att institutionerna inte kommer komma in föräns åtskilliga hundratals procent högre. Precis som de gjorde i tex Fortnox, då de sedan köpt som galningar.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Väldigt intressant aktie. Av det lilla jag har hunnit läsa så blir det nog lite köp redan i morgon och sedan vartefter skala upp positionen. Tack för att du delar med dig av denna information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas dock du gjort din egen research först, samt att din tidshorisont jag nämner ovan. Vad som händer på kort sikt har jag ingen uppfattning om alltså.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Jag gör alltid min egen research. Är väl medveten om risken. Har bra riskspridning och litar på min förmåga att träffa rätt i fler fall än det blir fel i. Så även om detta bolag gör konkurs så ska det förhoppningsvis inte alls påverka mitt totalresultat. Det är bra att du understryker detta med risken så det inte är andra läsare som råkar ta för stor position mot vad vi skriver här. Aktiekursen på kort sikt känns väldigt godtycklig. Nästan så jag sitter och hoppas på en nyemission så man kan komma in ännu billigare. Ser extremt lovande ut på lång sikt och känns betryggande ut med ägarbilden! Jag ser detta som ett +10-års case!

   Radera