Innehåller reklam och annonslänkar.
Den som händelsevis läste senaste kvartalsrapporten från Funcom förstod att Tencent avsåg ta ett tämligen starkt grepp om verksamheten. Men, är det så pass illa det går till generellt i alla förvärv som görs av kinesiska Tencent? Dvs. att vd ser sig nödgad att ägna en stor del av rapporten åt att smöra för de nya ägarna, på ett nästan pinsamt vis? Var han så pass rädd för att förlora jobbet, det sände knappast några bra signaler alls i mina ögon.
![]() |
Det här budet kom garanterat inte som en blixt från en klar himmel, för initierade. |
Hade det inte varit för min taktiska handel i min position i Funcom så hade det inte blivit en särskilt bra affär för min del. Det var min riskhantering som räddade mig i detta fall (t.ex. att jag ofta föredrar att skala in mig över tid). Den illikvida norska lille-skutt-börsen lämpar sig bäst för t.ex. sektorerna lax och energi. Men i övrigt är det definitivt inte mycket att hänga i granen, det var definitivt något som bidrog till en märklig värdering för att inte tala om en märklig aktiehandel i bolagets aktie. Det gick tom så pass långt att vdn fick kommentera aktiehandeln i en av kvartalsrapporterna, dvs. skicka ut en varning att de hade koll på den manipulation som pågick. Vad säger det egentligen om kvaliteten på marknadsövervakningen på den norska börsen? Pinsamt.
En annan sak som slog mig i samband med detta var vilken tur ledningen hade vid senaste tilldelningen av optioner. Det sammanföll lyckligtvis väl för dem med en fin nedgång i den volymviktade kursen. Vilken tur. Lyckligtvis så ligger Tencents bud även på en nivå som ger ledningen en fin extra bonus. Tur igen där. När man tittar igenom styrelsens och ledningens intressen i bolaget i detta fall så finns det en viktig lärdom att ta med sig. Undvik bolag där ledningen mestadels sitter med optioner. Det ger fullkomligt felaktiga kortsiktiga incitament. Detta är tyvärr inte första gången vi ser en styrelse rekommendera ett för lågt bud på ett annars fint bolag. Det blir till att uppdatera min lista över "bad owners and operators".
Kinesiska Tencent kommer att skratta hela vägen till banken. Befintliga aktieägare har burit risken med den höga investeringstakten under detta mellanår som gick resultatmässigt. Uppköpet kommer lägligt, precis vid en tidpunkt där de nya ägarna kan ta del av förmodat goda framtida intäkter från pipen. En välskött portfölj av ip:n är egentligen att betrakta lite granna som en slags värdefull option på framtiden, som kan komma att betinga ett mycket högt och långvarigt värde. Jag anser att styrelsen inte har sett till samtliga aktieägares intressen i det här fallet.
Sådant här kan ske i bolag med ett i grunden svagt ägarskap. TIN Fonder är en av de som tidigare haft en lite högre svanshållning i media när det kommer till vikten av att verka för att nordiska bolag förblir nordiska. Jag tror dock att de kommer att göra som de flesta andra, dvs. lägga sig helt platt på marken när det väl blåser på riktigt. Easy money talks. Avslutningsvis skulle jag vilja hävda att europeiska bolag och politiker är tämligen naiva när det kommer till kinesiska statens globala maktambition i världen. Är det något Trump tidigare har varit helt rätt på bollen med så är det detta. På vilket sätt har Kina öppnat upp sin egen inre marknad för våra bolag, på vilket sätt har de t.ex. respekterat patent, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet eller miljöfrågor? Inte alls, för det passar nämligen inte alls in i den kinesiska statens långsiktiga agenda. Alla de fonder som torgfört sin välutvecklade esg-analys hårt (i syfte att höja avgifter för godtrogna), vilken sida kommer de ställa sig på när det väl gäller? Fel sida.
Äger du några aktier i Funcom och hur ser du isåfall på budet?
Länk till Funcom hos Avanza
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar