Adtraction

onsdag 8 april 2020

En månad raserade 5 års avkastning

Jag investerar även en del pengar i olika former av fonder. Syftet är då vanligtvis att komplettera min egen förvaltning med andra typer av strategier i syfte att åstadkomma diversifiering, men även att minska förvaltningsrisken i termer av mig själv. Självfallet visar det sig då att jag ibland gör felaktiga val av fonder.     

Exempel på oacceptabel riskhantering hos Aktie Ansvars Kvanthedge.

Jag placerade i Aktie Ansvars Kvanthedge för ganska många år sedan och till en början gick det förhållandevis bra för deras kvantitativt drivna makrostrategier. Jag har vanligtvis inga som helst problem med att acceptera enstaka år med dåligt utfall, det måste man kunna ta. Men när vi kom en bit in i 2019 så tappade jag tålamodet, utvecklingen stod då inte alls i proportion till den riktigt höga förvaltningskostnaden. Dessutom vet jag att dagens låga räntenivåer per definition har gjort det allt svårare att skapa meningsfull avkastning i denna typ av fonder utan att dra upp hävstången. Jag valde därför att skala ned innehavet med omkring hälften, men sett såhär i efterhand så borde jag sålt hela innehavet när jag väl tappat förtroendet för fondens förvaltning. När förlusterna accelererade under Mars så fick jag dock snabbt nog och tog min stopp loss. Notera att jämförelseindex HFRX Macro index föll med ca 0,8 procent under Mars, en brutal skillnad.

Det här är vare sig första eller sista gången som en kvantitativt förvaltad hedgefond i princip imploderar häpnadsväckande fort. Jag undrar om inte den här nedgången medför att fonden snart läggs ned, eller förvaltaren hoppar av? Vad tror du?     

Länk till Kvanthedge hos Avanza

4 kommentarer:

 1. Helt sjukt om du frågar mig. Meningen med Hedge är ju att de ska stå emot de dåliga tiderna! Inte vidare förtroendeingivande.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kommer förmodligen läggas ned efter detta. Om inte annat beroende på avgiftsstrukturen.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. En hedgefond som går dåligt i både upp och nedgång, ja, det låter ju inget vidare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja givet att det är en makrofond så gick den bra ftom ca 2018. Den ska inte vara att jämföra med börsen alls, men på slutet gick korrelationer emot ett och det klarade de inte av.
   Tack för kommentaren.

   Radera