Adtraction

lördag 4 april 2020

Första kvartalet 2020

Det har varit turbulenta tider, såväl på börsen som i skallen på folk. När man kombinerar personlig oro över finanser med oro över hälsan, då blir det inget bra utfall... Och det syns i nedan sammanställning över de Sverigefonder som gick bäst under kvartalet som gick. 

Roligt att notera att Spiltan återfinns i toppen, som vanligt.

Jag är den första att erkänna att jag initialt personligen underskattade vad som komma skulle. Men jag minns än idag vad som sas i min närhet under finanskrisen och således vidtogs vissa åtgärder:

" you have to live, to fight another day "

Till mitt försvar ska väl sägas att jag trots det gick in i krisen med en skaplig kassa, beroende på att jag fann rådande värderingar höga på sina håll, efter fjolårets markanta uppgång. Jag gillar dessutom att ofta hålla en viss kassa för att kunna utnyttja oväntade händelser till min fördel. Det har jag haft viss nytta av under senaste åren. Det är en enkel form av konkurrensfördel man kan ha gentemot fondförvaltare.

Hur har det då gått för mig? Jag jämför mig vanligtvis inte mot fondförvaltare, men jag försöker nog i ärlighetens namn ändå slå dem på fingrarna. För om jag inte lyckas med det, då kan jag inte motivera att sköta familjens finanser efter eget huvud.

Familjesilvret.

Givet rådande omständigheter så är jag förhållandevis nöjd med portföljutvecklingen, även om det kunde ha varit bättre än så. Jag tror även min far hade varit någorlunda nöjd faktiskt. Faktum är att jag ofta brukar tänka på hur min far skulle ha agerat när jag ställs inför olika finansiella avvägningar. Jag saknar verkligen pappa, och därför är det viktigt för mig att hantera kvarlåtenskapen. Han var som entreprenör en kalkylerande risktagare av rang i vissa fall, och jag har nog delar av det i mina gener glädjande nog. Det var han som i tidig ålder fick mig att förstå begreppet köp billigt och sälj dyrt. Han valde t.ex. att återköpa sitt bolag mitt under brinnande finanskris i Sverige på 90-talet. Trots att de kunde genomföra den transaktionen för en spottstyver så var det på inget vis en självklarhet givet de mycket hårda tider som då rådde i landet. Den krismedvetenhet som då uppstod i Sverige hade landet för övrigt nytta av under lång tid, dagens ledning skulle behöva avsevärt mer praktisk erfarenhet av den varan, istället för att spendera landets resurser på ren skit, som om det inte fanns någon morgondag.

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat!

  Publicerar min kvartalsrapport imorgon och en portfölj har presterat relativt väl men en annan har agerat sänke vilket föranleder strategiändring för min del framåt. Om man bortser från allt annat elände med denna kris så kanske detta har varit det ultimata stresstestet för aktiestrategier vilket har varit nyttigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man måste försöka se det positiva i situationen också. Ser man bara till att faktiskt ha möjligheten att tillvarata på möjligheter så kommer det här bli bra det med.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Imponerande! All eloge till dig!

  /Sofokles

  SvaraRadera